Ett bra nyårslöfte är att ni ska ha ett ännu bättre år än förut!

Nu tar jag dottern och går till min mamma. Vi firar nyår under trevliga former, samt med en snorig näsa. Gott nytt år, kära läsare... Ta hand om er. Och, lova inget onödigt som ni inte kan hålla. Ett bra nyårslöfte är att ni ska ha ett ännu bättre år än förut!

14:09 föddes hon och den största resan började för både henne, mig och Jonatan

För bra precis exakt 6 månader sen så var huvudet på väg ut, Sallys intåg i världen var nära. 14:09 föddes hon och den största resan började för både henne, mig och Jonatan. Då hade jag ingen aning om någonting, det har jag förmodligen inte nu heller. Men nu vet jag hur den stora kärleken känns...Sally 6 månader:

- äter gröt, puréer och majskrokar
- älskar köttfärssås och spaghetti, biffstroganoff och mango. Älskar dessutom kokat parasitvatten, dricker mycket vatten ur pipmugg eller nappflaska
- har storlek 68 i kläder och 4 på blöjor
- kommer upp på knäna och försöker krypa, tar sig dock bara bakåt ännu
- sitter gärna i gåstolen och springer runt, sträcker sig efter allt och öppnar skåpluckor
- skrattar när man sjunger och spexar för henne, men blir skitsur om man tar bort en potentiell leksak (mobiltelefon, tv-dosa och annat obarnvänligt)
- lyssnar när hennes namn nämns och vet vem som är mamma och pappa
- använder båda händerna när hon griper och leker med båda
- sover lite sämre, vaknar på nätterna på mage och är mindre nöjd. Dagtid är det oftast 3 st 30-minuterspass
- hatar att klä på sig, men älskar att vara naken och äta på tårna
- står gärna upp i knä och studsar upp och ner
- är skeptisk mot främlingar men ler kärleksfullt mot de hon känner igen
- trycker sig nära kinden och pussas med öppen mun
- måste ha sin snutte när hon ska sova och gärna en napp
- sitter hyfsat, lite vinglig är hon ibland
- har sovit borta en natt
- tycker att babysittern är det tråkigaste som finns och blir irriterad när saker inte blir som hon tänkt sig (lik sin mamma)
- tar gärna av sig strumporna själv, hela tiden
- tycker om vagnen och ligger ofta vaken och bara spanar in saker omkring sig
- tänderna har inte kommit igenom ännu, men man kan se det lilla vita under huden

Det blir aldrig som man tänkt sig...

Imorgon blir Sally ett halvår, 6 månader har gått sedan hon kom till oss och det har varit ett omtumlande halvår av lycka, glädje men även besvikelser. Inte på grund av henne som är komplett, perfekt, det bästa jag gjort. Utan på grund av mig själv, min mammaroll och mina bedrövliga tankar om hur allt skulle vara. Jag har en tendens att bygga upp luftslott innan jag är med om saker. Jag fantiserar och tror att jag vet hur framtiden ska vara. En rätt dålig egenskap hos mig, kan jag känna.

Jag trodde att jag helt skulle förändras som person, att jag skulle bli den perfekta bullmamman som bara bakade, skötte hemmet, lagade mat och njöt av hemmalivet. Verkligheten har gjort mig så besviken på mig själv då bakandet inte riktigt kommit igång, städningen aldrig sker och jag trivs inte riktigt med att gå hemma. Jag drömmer om ett inspirerande jobb, att få komma ut i arbetslivet igen och ha arbetskamrater, göra någon slags karriär. Min övertro på mig själv, gjorde även att jag svor att aldrig någonsin använda nikotin igen när jag slutade för drygt ett år sedan. Under graviditeten och hennes första tid gick det hur bra som helst men nu brinner det i mig av nikotinsug och jag funderar skarpt på att packa ner ungen i vagnen, på på Konsum, köpa en dosa snus och trycka upp en prilla under läppen framför kassörskan.

I mina drömmar så bråkade aldrig jag och Jonatan, absolut aldrig inför Sally men i verkligheten blev det inte så. Att vi skulle gå runt och le mot varandra hela tiden, kyssas kärleksfullt och alltid skratta i samförstånd var inte realistiskt. De vardagsgräl som uppkommer är svåra att komma undan och familjelivet är inte alltid glimrande.

Idag förstår jag inte varför jag trodde att min personlighet skulle förändras och varför jag trodde att jag helt plötsligt skulle vilja sitta hemma dygnet runt och leka 8 timmar om dagen med min dotter. Idag kan jag önska att jag helt enkelt inte trott så mycket innan, utan tagit det som det kommit. Då hade jag kanske sluppit känna denna besvikelse gentemot mig själv. Kanske borde jag vara glad över att jag älskar min dotter outtröttligt och att jag gör mitt bästa hela tiden. Istället för att fokusera på att det inte blev som jag tänkt mig. För det är väl så, det blir aldrig som man tänkt sig...

Tydligen dags att barnsäkra allt!

Förra veckan höll jag till mycket i köket, gjorde lite julförberedelser och tog därför med mig Sally och gåstolen in i köket. Fullt upptagen med att skala pistagenötter så märker jag snart att Sally inte är i köket längre. Hon har helt enkelt gått med gåstolen över tröskeln in i sovrummet och var redan på väg in i vardagsrummet också. Alltså, inte lika säkert att hon stannar där man ställer henne längre. Så här oskyldig såg hon ut efter det...Tog henne tillbaka till köket och döm om min förvåning när jag snart ser detta

Tydligen dags att barnsäkra allt!

Sallys första jul

Sallys första jul blev en oerhört lyckad sådan. Jag önskade ibland att jag kunde stanna tiden, när alla var samlade och alltid ha det så. Men kanske är det så att vi bara kan ha det underbart ibland för att vi ska uppskatta det hela. Morgonen började mindre bra då vår bil tyckte att det var ett perfekt läge att inte starta, tydligen så ville batteriet inte riktigt fungera. Stressad Sara sprang runt i lägenheten och diskade om disken när sambo, systrar och mor försökte sparka igång med startkablar. Sally tittade skeptiskt på mig när jag svor lite ramsor och stressade runt, sprang på toaletten fler gånger än jag kunde räkna. Men efter startkablar, fastfrysning och fastkörning så var vi på gång, ut på landet och julfirande. Stannade till vid pappas grav, tände ljus och grät en skvätt. Sedan var vi framme och började direkt med att fika oss runda. Fortsatte snart med en häst- och slädtur som hette duga i den svinkalla lantluften.


Sally och morbror chillar


Gänget samlas innan vi beger oss ut på slädtur, systrarna fryser ikapp och framförs här bakom fina Ravina.Fullt ös


Kalle Anka fascinerade alla


Vi som skulle dra ner på klappar. Sally skrapade ihop hela 17 stycken på sin första jul. Inte illa pinkat!


Sen dök tomten upp i fönstret och fick mig att skrika som en fjortis på konsert, Sally var dock måttligt imponerad.


Det var mycket roligare att ligga på golvet och öva krypning


Vi bytte om till pyjamas innan Sally med spänning tog emot klappar

Sammanfattningsvis var det underbart, julafton blev juldag och den dansade jag igenom tillsammans med goda vänner ute på lokal. Även det var rejält trevligt även om annandagen innebar viss huvudvärk från min sida. Nu blickar vi framåt, mot nyår och firande hos min mor.
Hoppas att ni alla haft det lika bra som mig...

God jul från Sally och mig!

Jag tror att jag ska göra som många andra. Ta ett litet bloggbreak, under julen i alla fall. Jag måste fokusera på att ordna inför julen, torka snor, baka lite, torka snor, slå in presenter, torka snor. Sen är det julafton och jag ska lämna parasitland för landet, häst och släde, hela familjen. Sen juldag och jag ska möta alla underbara vänner, ta en svängom i vimlet med dem och sen ska jag försöka bara slappna av. Eventuellt kommer något mobilinlägg om andan faller på och mobilen samarbetar med mig. Till nästa gång... God jul från Sally och mig!

Fotograf: Pappa Jonatan (bortse gärna från rivmärket)Gunga loss på alla fyra!

Sally tycker att det roligaste just nu är att gunga loss på alla fyra! Lyckades filma med min enormt dåliga mobilkamera...


Det där jäkla snoret ja, som jag hatar det!

Ungefär i samma veva som jag sprättade min första öl i lördags så kom den på besök, den icke efterlängtade första RIKTIGA bebisförkylningen. Söndagen matchade jag min huvudvärk med dotterns hjärtskärande gråt, feber och snorande. Det där jäkla snoret ja, som jag hatar det! Det förstör verkligen allt och det finns inget superknep som får bort det jättesnabbt heller. Hon ligger och vill så gärna suga på nappen, men får ingen luft så hon blir ledsen och somningsprocedurerna tar fyra gånger så lång tid. Hon förstår ju inte själv att hon kan fräsa eller dra in snoret, så det är bara där och stör hela tiden. Ingen matlust har hon och jag tycker så synd om henne att det gör ont. Dessutom blir jag trött och irriterad, på den där förkylningen. Försvinn bara, helst innan jul!

Jag blev lockad ut på dumheter!

download_img_490 (MMS)

Jag blev lockad ut på dumheter!


Tänk, om en vecka är det julafton

Tänk, om en vecka är det julafton och som jag faktiskt ser fram emot det. På julaftons morgon sätter vi oss i bilen, hela familjen och åker 5 mil upp till Offerdal, där jag växt upp. Där samlas vi alla, mina systrar, min bror, min mamma, min mormor och hennes man för att spendera ett dygn hos mina syskons pappa. Trots att min mamma och han separerade för över 10 år sedan så firar vi alla julen tillsammans. Är det lilla Sally som gjort alla så nära varandra?

Vi börjar julafton på en hästsläde, därefter kanske vi klämmer av ett pulkaåk eller 10 beroende på hur sportiga vi känner oss. Tillsammans ordnar vi med Kalle Anka-fika, där samtliga bidragit med någonting. Själv ska jag ordna lite Rocky Road, vilket är på en lagom svårighetsgrad för lilla mig. Sedan är det matdags och även där har alla fått uppgifter, alla bidrar och jag är övertygad om att det kommer att bli svårslaget. Sällskapsspel, glögg och julklappsutdelning väntar sen innan vi alla sover gott och vaknar till tystheten som bara finns ute på landet. Där vi dessutom har lyxen att dricka kranvatten. Inte trodde jag förra året att jag skulle ha en så fin dotter i min famn på julafton och inte heller trodde jag att vatten direkt ur kranen skulle vara en lyx. Livets vägar äro outgrundliga!

Lätt skrivs bakom en mask av falsk anonymitet

Jag är en stor älskare av den nya tidens sociala samvaro, som alltså sker via internet. Jag älskar bloggar, Facebook och allt annat som nu finns till buds för att kommunicera. Det som dock kan sprida en sur smak efter sig är när det blir onda ord, elakheter som lätt skrivs bakom en mask av falsk anonymitet. Nu har jag själv blivit förskonad (säger peppar, peppar och tar i skrivbordet), men en vän har blivit utsatt. En "anonym" har skrivit elakheter, med klart syfte att förstöra och såra. Min vän tar det inte alls hårt och vi vet ju alla att IP-adressen avslöjar. Men, jag blir arg, förbannad och exploderade igår kväll. Över fegheten och elakheten! Jag blir sällan arg, men när någon göra något mot mina nära då blir jag arg på riktigt...

Likt en hackspett på amfetamin

Igår när jag träffade föräldragruppen så slog det mig. När jag stod där och berättade om att det varit lite jobbigt på nätterna nu med Sally, och en tjej i föräldragruppen säger: "Men jag läser din blogg och där verkar ju allt vara så bra". Då slog det mig, jag har blivit smittad av allt-måste-vara-underbart-hela-tiden-smittan. Som jag skrivit om tidigare, så känns det ibland som måttet på en bra mamma är att man är oändligt lycklig hela tiden. Vilket jag inte tror varken är möjligt eller sant. Det är inte så jävla underbart hela tiden, men när det är underbart är det sjukt underbart.

Till det nuvarande problemet. Sally sover inte längre så bra på nätterna. Detta verkar vara något som många jämnåriga barn delar, förmodligen någon utvecklingsfas. Men, det som gör mig galen är detta vändande, från rygg till mage. Efter några dåliga nätter så slutade jag vända på henne, hon fick helt sonika sova på mage. Men, det räcker inte nu. När hon vänt sig och sovit på mage en stund så vaknar hon till, börjar headbanga med gnällande ljud som den galnaste rockmusikern, upp och ner i kudden. Trots att jag likt en ninja smyger in nappen så fortsätter hon likt en hackspett på amfetamin. Efter ett tag blir hon ledsen, jag tar beslutet att vända henne igen, tillbaka på rygg där hon somnar och efter ett tag är vi i samma position igen. Allvarligt, när ska hon lära sig att hon kan vända sig från mage till rygg på nätterna också?! Hur länge kommer denna fas att pågå? Jag tappar tålamodet, blir irriterad på allt och alla, Jonatan mest. Bara han kliver innanför dörren så är jag laddad med irritation. Gud, vilken underbar sambo jag måste vara...

Efter lite funderande och huvudkliande

Tusen tack för era, som vanligt utomordentliga, tips och åsikter. Jag önskar att jag kunde fråga er läsare om ALLT! Det blev efter lite funderande och huvudkliande en.... SuperNova. De står på laddning nu och jag ska testa och preppa dem inför julafton då vi ska inviga dem. Tack än en gång till er som tar av er tid och skriver när jag undrar över saker och ting...

Därför vill jag att ni berättar för mig vilken som är den bästa?

I need you, guys! Jag ska köpa en "barnvakt" som vi kan använda när Sally inte sover i samma rum som vi, och eventuellt om hon skulle sova i vagnen någon gång. Men, det är en jädra djungel, mina vänner. Därför vill jag att ni berättar för mig vilken som är den bästa? Vad är det jag ska passa mig för? Ge mig några minuter och skriv, och jag tackar er hjärtligt...

Doro, Philips, Padwico, Topcom, SuperNova? Eller?

Minus 20, helt sjukt vackert och underbart...

100media_imag049 (MMS)

Minus 20, helt sjukt vackert och underbart att ta en promenad i denna vintervärld


Tillbaka är den glada och nöjda bebisen...

Idag vaknar Sally, lika glad som alltid. Inte en tår på hela dagen, som det ska vara. Dock ser jag ett litet rivmärke i ögonvrån på henne. Kanske hade hon helt enkelt rivit sig på ögat igår och därför var ledsen, smärtande-rinnande öga. Skönt är det dock att det är över. Tillbaka är den glada och nöjda bebisen...

Idag har Sally inte varit sig själv

Idag har Sally inte varit sig själv. Gråtit hjärtskärande och knipit ihop ögonen, skakat på huvudet och gnuggat ögonen som i smärta. Ögat rinner, är svullet och dottern är helt förstörd. Enligt sjukvårdsrådgivningen så är det en allergisk reaktion. Är det någon som kan något om det? Eller någon som känner igen att det kan vara en ögoninflammation ändå? Dessutom har hon sovit 3 (!) timmar i sträck, vilket aldrig har hänt. Sådana här dagar hatar jag att vara mamma, det gör ont i mig och jag känner mig så sjukt maktlös!

Detta år kör jag igen!

Idag ångrade jag mig. Jag som känt mig totalt ointresserad av att gå ut på juldagen, kände idag suget och köpte en biljett jag med. Förra året valde jag bort den traditionella utgången då jag inte hade någon lust att gå ut gravid och nykter. Detta år kör jag igen!

Jag på juldagen 2007


Sally poserar

Sally poserar i sin lussebullsbody


Hon såg sjukt nöjd ut med sig själv

Nu ikväll så lämnade jag Sally ensam på golvet en minut och när jag kommer tillbaka står hon på sina knän och händer, gungar fram och tillbaka. Detta med världens största leende och hon såg sjukt nöjd ut med sig själv. Jag misstänker att hon snart tänkt byta ut sitt ålande mot krypning. Dags att barnsäkra hemmet verkar det som...

Firar fredagskvällen med mjölk och nybakad...

100media_imag049 (MMS)

Firar fredagskvällen med mjölk och nybakade saffransmuffins med vit choklad. Till det lite nobelfest


En bild på en sittning

Här kommer en bild på en sittning. Det verkar vara roligt i alla fall, så länge det varar...

 


Kan man då säga att hon kan sitta nu?

Idag gick vi på föräldragrupp, med endast en mamma till. Vi är väl inte överdrivet nöjda med föräldragruppsträffarna. Dock gillar vi varandra och ses en hel del privat. Nog om det. I lokalerna som vi ses i så finns det en "pool", mjuk madrassliknande och med kanter. Jag sätter Sally i den, mest för att se hur länge det dröjer innan hon ramlar. Men, hon ramlar inte. Jag tror att hon satt i 15 minuter! Sen vinglade det till. Men, frågan är: Kan man då säga att hon kan sitta nu? Hon sitter rätt länge innan hon tappar balansen, har dock inte vågat sätta henne på det hårda golvet ännu om hon druttar i med nosen...

På väg hem i en vacker, kylig vintervärld.

100media_imag048 (MMS)

På väg hem i en vacker, kylig vintervärld.


Längtar tills jag ska börja jobba

Tänk vad jag längtar tills jag ska börja jobba igen. När jag kan släntra upp ur sängen när jag själv väljer efter en hel natts sömn, sätta mig med en kopp kaffe vid datorn, göra i ordning frukost och äta även den vid datorn. Klä på bara mig själv och gå ut genom dörren helt ensam. Sen när arbetsdagen är slut så kan jag då komma hem till ett fint hem, där disken är avklarad, tvätten hängd och barnet är på topp efter en aktiv dag.

Jonatan, är du med? När vill du byta?

En sammanfattning över statusar på Facebook

Jag gjorde också det, tryckte fram en sammanfattning över statusar på Facebook. Sjukt kul att se hur året såg ut...


Tryckte ut tuttarna, drog in magen

Idag när jag gick förbi ett café så stod det tre stiliga män och log mot mig när jag kom flåsande med barnvagnen. Snabbt sträckte jag på ryggen, tryckte ut tuttarna, drog in magen och fyrade av ett filmstjärneleende (i mitt huvud är det ett sådant leende). Då jag helt plötsligt halkar till, ramlar fram över vagnstyret, drar in luft för hastigt så att jag grymtar högljutt likt en gris. Jag blir hängande över styret ett tag och vågar inte spana mot de snygga karlarna igen utan smiter hemåt med (knorr)svansen mellan benen...

Men Sara, om det är något vi borde ha lärt oss

Min sambo är bra klok han! Häromdagen när vi gick igenom våra respektive dagar, pratade om smått som stort, så nämnde jag ett möte med ett barn utan vantar i en sittvagn. Detta förfärades jag över och uttryckte mig förmodligen aningen överdrivet när Jonatan säger: "Men Sara, om det är något vi borde ha lärt oss under dessa månader, så är det väl att aldrig döma en annan förälder."

Så jäkla sant och jag älskar honom för att han påminner mig om det! Det är så lätt att ha åsikter hit och dit när jag själv har brutit mot nästan allt som jag aaaaaldrig skulle göra mot mitt barn... Nej, nu slutar vi att dömer varandra och istället stöttar vi!

Förresten, det har varit väldigt lite barnvagnar ute de senaste dagarna. Har hela Östersund/Frösöns barnfamiljer drabbats av parasiten?!

Sally kan numera ta sig framåt i gåstolen

Sally kan numera ta sig framåt i gåstolen och hon älskar den...


Så här kul är det när man snart ska få åka...

download_img_161 (MMS)

Så här kul är det när man snart ska få åka vagn


Sally njöt av uppmärksamheten

I fredags hade vi lilla julafton med Jonatans familj. Sally njöt av uppmärksamheten och mest njuter hon av sin farmorsmor Ulla...


På mage alltså! Det ni...

Jag förstår att ni inte kunnat sova av spänning över hur det går för oss med den tvångsvändande bebisen. Och nu ska jag tala om för er, äntligen kan ni slappna av. Jag låter henne helt enkelt sova på mage. Trots alla varningar om att hon kommer dö så låter jag henne sova som hon själv vill. Efter flera nätter med konstant brottande så får hon själv bestämma hur hon sover bäst. På mage alltså! Det ni... Tydligen har vi alla syskon sovit på mage sedan vi var spädisar och inte har vi dött av det.

Idag var vi på julmarknad, hela familjen, ...

download_img_161 (MMS)

Idag var vi på julmarknad, hela familjen, plus vän och hund. Kaffe utomhus är underskattat...


Sally äter själv, nästan i alla fall...

download_img_162 (MMS)

Sally äter själv, nästan i alla fall...


Jag önskar mig i julklapp...

Jag har egentligen 3 önskningar inför julen. Tyvärr tror jag inte att någon kan ge mig dessa, men det skadar aldrig att önska.

Jag önskar mig i julklapp...

1. Ofantliga mängder pengar

2. Att bli smal

3. Att min bindningstid hos Telia är över

Om någon vill ge mig detta så blir jag så sanslöst överlyckligt glad! Tack på förhand.

Plötsligt händer det...

100media_imag048 (MMS)

Plötsligt händer det...


Flickan som alltid sovit hela nätter har numera slutat med det!

Alltså de här nattliga vändningarna tar knäcken på mig... Efter att ha vänt på en ledsen dotter 10 gånger så lät jag henne slutligen vara kvar på mage, tänkte i mitt övertrötta, irriterade sinne att hon kanske somnar på mage då när klockan ändå var 3 på natten. Men icke, då började hon prata och sjunga, titta på mig över kanten och skratta. Det är alltså konstaterat: Flickan som alltid sovit hela nätter har numera slutat med det! Jag vet att jag inte ska klaga, jag tänker på dem som har barn med kolik och andra sömnproblem. Men ändå, för mig är detta en oerhörd plåga. Bortskämd kallas det väl...

Trött är jag idag, ska senare på julmiddag hos Sallys farmor som sedan åker bort en månad. Jag får äta riktigt innan, jag som inte gillar julmat.

Nästan 20 grader kallt och sjukt vackert

100media_imag048 (MMS)

Nästan 20 grader kallt och sjukt vackert


Tvångsmässigt vända sig till mage i sömnen

Är det någon som kan ta sig ett snack med Sally ikväll? Hon har nämligen börjat att tvångsmässigt vända sig till mage i sömnen, vakna på mage och då se sig omkring helt chockartat, gråtande utan ens ett försök att vända sig tillbaka själv (trots att hon uppenbarligen kan det på dagtid). Hon ser lite rolig ut när hon står på alla fyra, flackar med blicken, vrider huvudet fram och tillbaka och ser helt vilsen ut. Nu, efter tredje vändningen, så börjar jag ledsna. Ska det vara så här hela tiden nu?

Hej Tomten från Sally

Eftersom Sally inte själv kan uttrycka sig ännu så hjälper jag henne på traven. Självklart skulle hon helst skriva ett eget brev till tomten, men än kan hon inte skriva. Så där kommer jag som mamma in, och hjälper till...

Hej Tomten från Sally. Jag önskar mig i julklapp min första jul:

  • Pengar insatta på mitt sparkonto. Kontakta mamma eller pappa för att få kontonumret.
  • Leksaker som passar en liten tjej som mig, från sex månader. Ex. boll, klossar, gärna pedagogiska leksaker och då helst av allt en stabil lära-gå-vagn.
  • Kläder i storlek 74. Gärna pyjamasar och halksockar/mockasiner. I övrigt är det bekväma kläder som gäller. Gillar dock inte Hello Kitty och vill inte ha en massa konstig spets och glitter.
Det var allt för nu. Glöm inte att behålla kvitto ifall det blir flera likadana. Tack från Sally


Då sover hon max 30 minuter

Idag är Sally pigg och feberfri igen, även om hon som vanligt VÄGRAR sova på dagarna. Hon verkligen kämpar emot in i det sista. Det enda som fungerar är att jag lägger mig bredvid henne i stora sängen/soffan och håller om henne tills hon somnat. Då sover hon max 30 minuter, aldrig mer, och sen är det full fart igen. Totalt blir det, om vi har tur, två-tre stycken 30-minutare om dagen. Hur sover era barn på dagarna?