Jag, numera fd rökare

Ett tag efter att vi fnittrande och pirriga med leende läppar hade bestämt oss för att försöka skapa ett barn så valde jag att sluta röka, 31 augusti rökte jag min sista. En last som jag haft av och till sedan jag var 15 år lade jag på hyllan och för första gången i mitt liv gick det enkelt att sluta, förmodligen för att jag hade den bästa motivationen, ett barn skulle bli till. Vissa få gånger har jag saknat ciggen, men oftast så tycker jag att det luktar apa med röken... Det bästa med att jag slutade röka är att jag har så mycket bättre luktsinne och känner den fantastiska våren virvla in i näsan och i min själ. Nackdelen är att jag känner alla äckliga människors lukt, för att inte tala om alla som duschar i parfym. Det är förmodligen de mest hjärndöda människor jag vet, snacka om noll självinsikt och respekt mot andra.

Jag, numera fd rökare
Idag har vi Schlagertema på jobbet. Jag da...

foto0061 (MMS)

Idag har vi Schlagertema på jobbet. Jag dansar bakom Malena Ernman...


59 dagar kvar till beräknad nedkomst

Godmorgon vänner, bekanta och helt okända. Idag är det 59 dagar kvar till beräknad nedkomst! Tjiihoo, det firar vi med att inviga mina nya, rosa stödstrumpor.Så här ser dagens siffror ut:

Din graviditet startade Sön 20 sep 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 okt 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 221 av 280. (78,9%).
Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 3 fulla dagar (v31+3).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 jun 2010
Du har 59 dagar kvar till beräknad förlossning.


Barnmorskebesök är avklarat, vecka 32 (31+2)

Ännu ett barnmorskebesök är avklarat, vecka 32 (31+2). Allt såg mycket bra ut och den lill* verkar trivas där inne. Inga blodprover denna gång, men väl lite andra siffror kan jag bjuda på...

Dagens siffror 31+2 förra besöket inom parentes (28+1, 25+1)
Blodtryck: 125/80 (120/70, 125/75)
Bebisens hjärtslag: 136 (148, 154)
Symfus Fundus mått (livmodern): 31 cm (29, 25 cm)
Blodvärde Hb: Inget blodprov idag (126, 125)
Dessutom premiär för ;
Bebisens läge: Huvudet är neråt (ruckbart) 

Wiiihoo, känns grymt att huvudet är neråt, även om den säkert kommer vända sig flera gånger än.


Jag fick reda på att jag var gravid

Tyckte att nedanstående lista var lite rolig, så jag snodde den från Melinda

Jag fick reda på att jag var gravid: Egentligen en vecka innan mens, men testade första gången tre dagar innan, dvs 15 oktober.
Såhär fick jag reda på det: Jag hade beställt storpack med billiga tester, för att slippa de svindyra på Apoteket. Redan 3 dagar innan så såg jag ett svagt streck som visade att något grodde inne i mig.
Detta gjorde jag efter att jag fått beskedet: Bad Jonatan dubbelkolla att det verkligen var ett streck, men vågade inte riktigt bli glad förrän några dagar senare, och ett antal streck senare. :) Vi var båda otroligt glada och lyckliga. Samt fascinerade över hur fort det gick...
Jag tror det kommer att bli: Hela tiden har jag trott att det skulle bli en tjej, men nu vet jag inte längre. Jag har faktiskt inte en aning, men vad det än blir så blir vi både överlyckliga...
Det här undviker jag att äta och dricka: Självklart alkohol och tobak. Sen undviker jag vissa ostar, rökt kött, för mycket kaffe.
Lukter som jag inte klarade av i början: Matos, parfymer, rökt kött, fisar ;) bland annat. Detta har hållit i sig och jag vill döda människor som duschar i parfym...
Följande små egenheter har jag fått: Vansinniga humörsvängningar som drabbar främst Jonatan. Tror även att jag gråter lite varje dag nu för tiden. Sedan har jag blivit lite bakterierädd och äcklas av saker och människor på ett helt nytt sätt.
Första gången det rörde sig i magen: Det var litegrann redan i vecka 16, sedan ökade styrkan och mängden och den 14 februari fick pappan känna av en liten kick. 
Första gången det började sparka ordentligt: Det var nog runt där Jonatan började känna, i början av februari.
Såhär kändes de första sparkarna: Det var lite läskigt, att tänka på att det var ett liv där inne, men mest var det så klart underbart och det känns verkligt på ett helt annat sätt... Nu känns det som att man får en helt annan kontakt med bebisen när den sparkar och lever om.
Musik jag spelar för bebisen i magen: Här hade jag bestämt mig för att spela en massa musik för bebisen, men tyvärr har det inte blivit så. Den musik som den fått höra är mest Lars Winnerbäck och dansband. Dansband för att jag växt upp så :)
Magen började synas: Redan från början, men i vecka 16 så syntes det rätt tydligt tycker jag själv.
Såhär kände jag vid ultraljudet: Det var helt otroligt, jag blev alldeles rörd efteråt. Men inte när vi var där, för då var jag bara nervös att det var något fel på bebis. Jag har fortfarande ultraljudsbilden som bakgrundsbild på datorn på jobbet och tittar på bebis flera gånger om dagen.
Första gången jag fick höra barnets hjärtljud kändes det: Även detta var otroligt! Och det är det fortfarande varje gång. Det är som att det ultimata beviset på att det lever någon där inne.
De första mammakläderna var: En längre skjorta från HM, svart. Den började jag använda redan i vecka 11, så skön var den...
Mina favoritmammakläder: Det är mammaleggings med Gina Tricot-linnen över. Antar att jag fortsätter klä mig så efter graviditeten! I'm loving it!

A boy or a girl...?!

tecken

kille tjej Sara
magens form toppig utstående mage, syns ej bakifrån utbredd mage som även sätter sig på sidorna tjej
pigmentrand på magen lång tydlig rand ingen rand tjej
babyns hjärtfrekvens under 140 slag/minut över 140 slag/minut tjej
mammans skönhet under graviditeten bibehållen skönhet bebben tar mammans skönhet under graviditeten tjej
halsbränna mycket lite eller ingen tjej
babyn hickar lite eller inte mycket kille
babyn sparkar mycket lite mindre kille
på ultraljudsbilderna håller händer mellan benen håller händerna någon annanstans tjej
urinvägsinfektioner inga eller få många kille
var i magen ligger babyn ligger högt ligger lågt tjej
befruktningsdagen udda datum jämnt datum tjej
blödande tandkött mindre mycket kille
utputande navel senare under graviditeten tidigt i graviditeten kille
babyn sparkar mycket på höger sida mycket på vänster sida kille
mamman illamående inte eller lite mycket kille
vid frågan: vad har du på händerna? handflatorna nedåt handflatorna uppåt tjej
mamman sugen på fett frukt tjej

Var tvungen att bjuda på lite hederligt gammalt skrock. 10 st för att det är en tjej i magen och 7 för att det är kille... Spännande!

"Jäklar vad du är gravid nu alltså!"

Så fort jag dyker innanför dörren hemma så drar jag ner byxorna och upp tröjan så att stormagen får skumpa fritt, fantastic freedom! Igår när jag gjorde just detta och passerade soffan så stirrar den blivande fadern med stora ögon på min mage och utbrister: "Jäklar vad du är gravid nu alltså!" Eeeh, ja jag har varit det nu ett tag, svarade jag. "Ja, men nu har du banne mig riktigt stor mage". Japp och det är ditt fel, älskade sambo...

Idag går vi in i vecka 32 (31+0)

Idag går vi in i vecka 32 (31+0) och solen skiner. Därför skriver jag inte så mycket mer...

I magen:

Graviditetskalender vecka 32

Lanugohåren som har täckt barnets hud börjar försvinna. En del kan finnas kvar på axlar och rygg när barnet föds. De flesta rynkorna i ansiktet är borta och barnet utvecklar förmågan att svettas. Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i. Barnet har nu mycket goda chanser att överleva om det föds.

 

 

 

vikt.JPG langd.JPG

1.8-2 kg

42 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.

Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk.

Partner:

Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar.


Det är underbart med svullna fötter efter ...

imag0144 (MMS)

Det är underbart med svullna fötter efter restaurangbesök och bio. Aj som fan i finskorna...


Fredagsmiddagen består av en fräsch sallad

imag0140 (MMS)

Fredagsmiddagen består av en fräsch sallad


FORUM I miss you!

Idag är helgen då jag borde vara konstant lullig, klä mig mystiskt och bara leva loppan. Men detta år är min mage för stor, jag avstår alkohol och tror mig inte ha lika kul gravid som utan bulle i ugnen. Men tänk så roligt vi haft tidigare år! Saknaden av detta är stor och jag är lite avundsjuk på dem som åker...

FORUM I miss you!

           


Blogg jag läser först

Det var år och dar sedan jag gjorde något liknande, men kunde inte låta bli. Anouk har utmanat mig :)

Blogg jag läser först: Jag läser alltid min egen först, eller rättare sagt så kollar jag om någon annan läst den. Sen läser jag faktiskt Anouk, bokstavsordning och allt.

Blogg jag har hört talas om mycket men aldrig läst: Alla dessa unga tjejer som är "kända", orkar inte bli förbannad så jag hoppar över att läsa bloggarna. 

Första bloggen jag började följa: Lelles blogg, det var förövrigt hon som inspirerade mig att börja för snart fem år sedan. Nu har hon en bloggpaus och är i Thailand, men annars är det en höjdare!

Bloggare jag beundrar & varför: Tiger. Jag har följt hennes olika bloggar genom åren och hon får mig ofta inspirerad, engagerad och berörd. Nu är hon även mamma, och delar med sig av sina erfarenheter.

Fördelar jag fått tack vare bloggen: Jag har "lärt känna" en del människor på ett annat plan, fått mycket värme och vänskap. Dock aldrig en enda present, vilket är skönt, så slipper man deklarera ;)

Då hatar jag att blogga: När jag inte är nöjd med vad jag skriver, när jag känner mig dålig på att skriva och mina inlägg är intetsägande och meningslösa.

Då älskar jag att blogga: När jag får många kommentarer och när människor reagerar på ett eller annat sätt. När jag berör eller inspirerar.

Denna blogg följer jag utan att veta varför: Hmm, har nog ingen sån. Slutar att läsa om de inte är intressanta. Ibland läser jag dock fredrikolausson, utan att veta varför...

Jag utmanar: Tiger, Towis, Kickan och alla som känner sig manade


25 arbetsdagar!! I like

Jag måste erkänna att jag är måttligt intresserad av jobbet just nu. Tankarna är på helt andra ställen, fokuserade på det lilla liv jag har i magen och allt som rör honom eller henne. Detta gör att dagarna känns längre och tråkigare, tills jag idag insåg att det bara är 25 arbetsdagar kvar för mig... 25 arbetsdagar!! I like.

Jag snarkade så högt

Idag tog jag mig ner i badkaret själv och spolade i ett varmt och skönt bad. Vaknade efter ett tag av att jag snarkade så högt att det ekade i badrummet! Sexy lady, det är jag det...

Förvärkar?! Gud så bra

Idag kom det något annorlunda än de sammandragningar jag haft sen vecka 16. Det kändes som att jag fick en släng mensvärk. Enligt erfarna kvinnor på jobbet var det troligen en förvärk. Förvärkar?! Gud så bra, vi är på väg åt rätt håll! När började era förvärkar?

Vi har bara börjat att skapa vår familj, vi har ett helt liv framför oss!

För drygt två år sedan så lyssnade jag på denna låt, med tankarna snurrande i huvudet. Kyss mig inte, det kommer bara leda till nåt ont. Skulle jag våga falla för den manliga varelse som nästlat sig in i mitt liv? Skulle jag våga släppa kontrollen och falla, älska honom... Nu delar jag inte bara mitt liv med honom, utan vi har även skapat ett liv som bor inne i mig.
Vad vore jag utan dig? Är så oändligt tacksam för att du älskar mig mest när jag beter mig som sämst. Att du kysser bort mina tårar när jag gråter mig tröstlös över oväsentliga ting och mitt inre blir för tungt för att bära själv. Att du respekterar mig så mycket, trots att jag kastar saker omkring mig när jag är arg och sprider ord av hårdhet omkring mig. När du ser på mig med kärlek i ögonen och jag för några sekunder tror på att jag är vacker och den enda i världen för dig! Nu vet jag hur kärlek ska vara, är så lycklig för att jag vågade då jag lyssnade på denna låt och tänkte i timtal... Tack Jonatan! Tack för allt du ger mig, vackra du. Jag vet att du inte bara är perfekt som sambo, du kommer även att bli den bästa äkta mannen och den mest underbaraste pappan.
Vi har bara börjat att skapa vår familj, vi har ett helt liv framför oss!


Kära familj! Härmed ansöker jag om nattfrid...

Kära familj! Härmed ansöker jag om nattfrid...

Sambo: Om du allra vänligast slutar ta sån stor plats i sängen och låter mig få mer än 25 % så vore jag enormt tacksam! Sedan uppskattar jag väldigt om du slutar med dina nya "sovljud" som var gulliga i fem minuter, efter fem timmar är de inte de längre. Vart jag än vänder mig och hur jag än ligger så har jag dina andetag på min kropp, det är inte behagligt. Snarkningar undanbedes och närhet likaså...

Bebis: Det är jättemysigt att du rör dig och lever om i min mage, men jag uppskattar mindre när du siktar in dig på urinblåsan och då speciellt på natten. Försök tänk på din stackars mamma som blir kissnödig ändå på nätterna och inte uppskattar extra toalettbesök.

Hoppas att ni respekterar mina önskemål och låter mig sova mer än 3 timmar per natt. Tack på förhand!!

Idag går vi in i vecka 31 (30+0)

Idag går vi in i vecka 31 (30+0) och veckan som gick var ingen höjdare i gravidsammanhang. Foglossningen höll på att ta kål på mig, helt enkelt. Nu börjar det bli bättre efter några dagars vila, men jag bävar inför en ny vecka om detta fortsätter. Humöret har följt med smärtan och har inte varit det bästa. Tycker så synd om Jonatan som får stå ut med det mesta... Tur att han har tålamod och kanske minns hur jag var innan graviditeten. Nu, sol och kanske fika på Svenssons med mamsen.

I magen:

Barnet sväljer en del fostervatten och det urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisen inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnet inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem.

Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

 

vikt.JPG langd.JPG

1.7-1.8 kg

39-40 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.

Partner:

Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.


Älskade systrar!

Älskade systrar! Eftersom ni inte är hemma och får känna på magen och hur lill*n lever om, så har jag försökt filma hur han eller hon sparkar och dansar runt så att hela magen rör sig. Det gick väl sådär, men om ni spanar in vid 8 sekunder när bebisen sätter igång och sen vid 18 sekunder är det rejäl rörelse.

29+6


Idag har den blivande fadern köpt en body ...

imag0138 (MMS)

Idag har den blivande fadern köpt en body till bråkstaken i magen...


Senaste nytt från soffan!

Senaste nytt från soffan!

Igår fick Jonatan baxa mig ner i badkaret så att jag kunde duscha av mig, sen fick han i stort sett lyfta ur mig. Jag har försökt mig på små utflykter i lägenheten men ofta slutar det med tårar och enorm smärta. Oturligt nog var barnmorskan på utbildning igår och först idag ringde hon upp mig. Det var det vanliga snacket om att jag ska ringa sjukgymnasten på måndag, precis som att de kan göra något?!?!?! Sen får jag väl skylla mig själv när jag tyst och snällt aldrig klagar... Alvedon var ett annat tips. Alvedon är ett skämt! Jaha, bara att bita ihop...

Kände själv att jag lät väldigt bitter och självömkande

Kände själv att jag lät väldigt bitter och självömkande i förra inlägget. Därför kan jag berätta en glad nyhet, vi köpte babyskydd (bilbarnstol) igår. Det känns väldigt verkligt och helt underbart att ha det hemma.

Det blev ungefär ett sånt här (färgen stämmer dock inte):


Jag ligger på soffan idag!

Jag ligger på soffan idag! Nu när jag äntligen tagit mig hit så tar jag mig inte härifrån... Trots att jag dör av tristess, och smärta. Foglossning suger!

Igår efter jobbet så grät jag hela vägen till sjukgymnasten, hade uppehåll nog länge för att de skulle kunna gjuta mina handledsskydd och började igen på vägen därifrån. Allt på grund av att det känns som att någon har implanterat knivar i mitt bäcken. Det strålar ner i hela benet och jag har knappt sovit inatt. Mina gråtattacker av smärta har lindrats av att världens bästa sambo tvättade igår kväll, ordnade mat och tröstar mig med varma ord. Då jag inte tar mig någonstans så blev det soffan istället för jobb idag. Det är inte så roligt, tristessen äter av min själ. Men vad fasen ska jag göra?! Kryckor ska jag ordna.

Och systrar, er far har ringt. Tydligen har han försökt nå er på Thaimobilerna, utan framgång. Hör av er till han om ni läser detta, för som han säger: "Je ha ju int de dänne boksn, fäääjsboksn". Ja, alltså, han har inte Facebook.

Gör mig till man för fan!

Härmed kröner jag denna morgon till graviditetens värsta, hittills. Jag tog mig inte ur sängen utan att börja gråta av smärta från foglossningen. I fem minuter höll jag på för att ta mig på toaletten, hela tiden med tårarna rinnande nerför kinderna och halvskrikande av smärta. I slowmotion fick jag i mig lite frukost och på med kläderna, innan jag sakta grimaserade mig till bussen och nu har jag äntligen tagit mig till jobbet. Ska det vara så här? Gör mig till man för fan!

Jag fick...

0-405b8270dbf8ff0de60be002e7e0b500.png

Kolla varifrån!

Jag fick en sommarfräsch drink av min kära, att njuta av på en solig balkong. Lovely!


Idag går vi in i vecka 30 (29+0)

Idag går vi in i vecka 30 (29+0) och solen skiner från en klarblå himmel. Veckan som gått har inneburit ett barnmorskebesök, upptäckten om att lungorna numera får mindre plats och en hel massa sparkar och rörelser från lill*n. Just nu så saknar jag mina systrar så enormt mycket, och Lelle så klart :) Nu har jag inte tid med det här, måste utnyttja solen och försöka få lite liv i mitt blekfeta ansikte...

I magen:

Barnet producerar mer kroppsfett som gör att det verkar mindre rynkigt nu. Barnet förbereder sig också på andningen utanför mammans mage genom att härma andningsrörelser. Rörelserna är rytmiska och kan till och med göra att bebisen börjar hicka.

Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer.

 

vikt.JPG langd.JPG

1.5-1.6 kg

38 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Att du ha en god hållning är viktigt för att minska belastningsskadorna på din rygg. Förstoppning är också ett vanligt problem. Det kan bero på att du motionerar mindre och att hormonet progesteron hämmar tarmrörelserna. Om du tar järntillskott så bidrar det också till trög mage. Motionera regelbundet, drick mycket vatten och ät fiberrik mat. Passa också på att börja ladda kolhydrater inför förlossningen.


Syskonkärlek

Saknar....Syskonkärlek


Dagens projekt: Andas

Dagens projekt: Andas och hitta en vårjacka för tjockisar! Går väl inte sådär lysande... Har verkligen tungt att andas idag, vill bara ligga och sträcka ut mig på golvet. Är det ok på jobbet?

Underbara man, tänk vad jag älskar dig.

Jag har världens bästa sambo!! Nyss kom han in på jobbet med en underbar liten glasstrut, som att han läste mina tankar. Underbara man, tänk vad jag älskar dig.


Världens äckligaste ord: Slemproppen

Härmed korar jag världens äckligaste ord: Slemproppen. Tydligen så har alla gravida en sådan och det jag lärt mig är att när den går, så startar förlossningen. Tro då min förvåning i helgen när en liten bit lossnade och Google talade om för mig att det snart borde vara dags. Panik! Min karl arbetade natt och jag visste inte riktigt hur jag skulle bete mig, då jag verkligen inte är redo nu. Men snart sansade jag mig och tänkte att så länge inget annat hände, så tänkte jag minsann inte vara en hysterisk förstföderska. Och, inget annat hände... Barnmorskan bekräftade igår, att precis som allt annat som jag oroligt frågar om, så är det heeeelt normalt.
Jaha, bara att varva ner och ladda inför den stora dagen som förhoppningsvis kommer i juni.

Idag var det dags för ännu ett barnmorskebesök (28+2)

Idag var det dags för ännu ett barnmorskebesök (28+2), med allt vad det innebär. För första gången var den blivande fadern inte med och då ställde barnmorskan frågan; hur har du det med våld? Jag blev så chockad och var så oförberedd att jag svarade bara: Jo det är väl bra. Trots att Jonatan aldrig skulle lägga en hand på mig (om han inte kittlar mig) så kändes det som att jag satt och ljög, jag blev så sjukt nervös att hon skulle misstro mig. "Han är jättesnäll, verkligen", sa jag flera gånger, så att det lät överdrivet. Hoppas att hon trodde mig...

Värdena ser fortfarande bra ut, och magen har växt en hel del. Lill*n sparkade en hel massa när hon mätte hjärtslagen och verkar trivas därinne. Och vikten sket vi som vanligt i...

Dagens siffror 28+2 förra besöket inom parentes (25+1)
Blodtryck: 120/70 (125/75)
Bebisens hjärtslag: 148 (154)
Symfus Fundus mått (livmodern): 29 cm (25 cm)
Blodvärde Hb: 126 (125)

Dagens tjockis...

0-3a52b6574581ba9881eb187d4428baac.png

Kolla varifrån!

Dagens tjockis 28+1


Idag går vi in i vecka 29 (28+0)

Idag går vi in i vecka 29 (28+0) och det är påskdagen, vi är på väg till min mormor för påskumgänge. Veckan som gick präglades med huvudvärk och foglossning, men nu närmar vi oss dagen D med stormsteg. Över 70 % är avklarade och jag älskar att tiden trots allt går så fort att vi snart får träffa den lilla varelsen inom mig.

I magen:

De små lätta rörelserna som du har känt i magen blir nu allt starkare. Nu känns sparkar och slag. Barnet börjar likna en riktig liten bebis. Produktionen av hormonerna androgen och östrogen startar. De stimulerar din kropp att producera prolaktin som startar produktionen av råmjölk som barnet kommer att behöva de första dagarna. Fostret börjar reglera sin egen kroppstemperatur och benmärgen har tagit över all produktion av röda blodceller. Fostret urinerar cirka en halv liter per dag.

 

vikt.JPG langd.JPG

1.2-1.4 kg

35-36 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Dina inre organ trängs undan allt mer och det känns. De bästa sätten att undvika graviditetsproblem är god hållning, nyttig mat, lätt motion och mycket vila.

Partner:

Om ni vill inreda en barnkammare kan det vara en bra tid att göra det nu. Efter förlossningen är det svårt att få tid för några större projekt. Dessutom är det inte nyttigt för barnet att andas in byggdamm eller färglukt.


Jag ville sola mig överdrivet brun, dricka för mycket drinkar

Det är inte alltid en dans på rosor, att vara gravid. Efter två dygns migrän och sängliggande, med domnande händer, värkande rygg och en känsla av ensamhet så var allt jag kunde tänka på att skita i allt, dra till systrarna och Lelle i Thailand. Jag ville sola mig överdrivet brun, dricka för mycket drinkar och röka en massa cigg. Istället för att ligga isolerad och tjock i en lägenhet över påsken, när alla andra åker bort från stan.

Min bitterhet ökade till enorma proportioner innan jag kände min lilla, lilla bebis röra sig i min mage. Hur den sakta vände på sig och spände ut sin lilla stjärt mot min högra sida av magen. Då plötsligt slog det mig att det är sista påsken jag firar ensam, att det är just denna period i mitt liv som är oerhört seg och tråkig, innan vårt underverk kommer till jorden. Jag håller ut, och har tristess-SM, ensam i en lägenhet med min man på arbete. För snart kommer vårt älskade barn, och det är värd all tristess.