Helt öppet med trosorna nere vid fotknölarna

Jag tror att jag håller på att skaffa mig en fobi... mot offentliga toaletter. Och inte är det för att de är äckliga och ohygieniska, utan på grund av min traumatiska upplevelse igår.
Besökte (som vanligt) ett café inne i stan och eftersom min blåsa numera är av storleken matskedsmått så måste jag dra mig undan till damrummet. Lite halvt stressad lufsar jag nerför trappen till toaletten, där jag utan eftertanke slänger upp dörren och möter ett par skräckslagna ögon. En dam av modell äldre satt där helt öppet med trosorna nere vid fotknölarna och torkade sin bakdel efter utförd avföringsdumpning. Jag får panik, andas in den obehagliga odören, säger "Ojursäktaförlåtursäktaojoj", backar hastigt ut samtidigt som jag slänger igen dörren och smiter in på herrarnas där jag får kväljningar och skäms som ett as. Nej, nu får det vara nog, inga fler offentliga toaletter utan att jag knackar innan!

Idag går vi in i vecka 24 (23+0)

Idag går vi in i vecka 24 (23+0) och snart har ännu en överdrivet lugn helg passerat. Jag börjar bli tung och får lätt ont i ryggen, fötterna och knäna. Men i övrigt är det prima ballerina faktiskt, om min sambo fortsätter att stå ut med mitt humör och mina gråtattacker som är intensiva men går över fort. Det rör sig mer och mer i magen och det är mysigt för det mesta. Ibland känns det som att den lill* kommer åt någonting när den sparkar nedåt. I överlag så är jag lycklig och längtar mer och mer efter den nya familjemedlemmen.


I magen:

Graviditetskalender vecka 24

Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut. Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen.

 

 

 

 

vikt.JPG langd.JPG

700 gram

27 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover.

Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar. Lägg upp benen när du sitter och lägg en kudde under benen när du sover. Du kan också använda stödstrumpor för att lindra besvären.

Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt.


Placerade juvren i kuporna som faktiskt rymde dem

Ibland känner man sig sådär ensam, när ingen vill/har tid att gå på stan med en, som idag. Men, det resulterade i en hel del shopping ändå vilket var bra. Två pyjamasar till lill*n, massa linnen till mig och en huvtröja storlek MEGASTOR och sist men absolut inte minst: EN BH! Jag tog mod till mig och promenerade in på en underklädesaffär och frågade om hjälp, vilket inte är min starka sida. Jag sa som det var: "Jag har skitstora bröst som gör ont, ge mig en skön BH som helst inte ser ut som skit". Hon mätte mig och plockade fram en som såg bedrövlig ut och en som såg mindre bedrövlig ut. Placerade juvren i kuporna som faktiskt rymde dem och fasen så skön den var, utan skavsår! Jag köpte den direkt trots prislappen som närmade sig 400 svenska kronor och får väl anse mig nöjd. Se nedan, den finns ända upp till G-kupa = Perfekt!

Kvinnan på bilden har inget med mitt liv att göra

Häromdagen hittade jag till min stora fasa

Jag fick ett pussel i julklapp av min kära, ett 2000-bitars. Jag började tappert i gamla lägenheten men insåg snart att flytten skulle krocka med projektet så jag plockade varsamt isär de få bitarna jag lyckats matcha. Häromdagen hittade jag till min stora fasa en av bitarna i mina nytvättade jeans... Pusslet kommer aldrig att läggas är min misstanke. Eller vad tror ni?


120 dagar kvar

By the way, kolla lite till vänster. 120 dagar kvar till beräknad födsel!! Jag längtar!

Uppe och hoppar igen

I'm back. Efter några sjukdagar är jag nu uppe och hoppar igen, eller ja, hoppar är väl att överdriva. Bebisen har varit oerhört aktiv dessa dagar, trots att jag legat som ett kolli i soffan/sängen/badkaret. Jonatan fick sig en snyting till och med härom dagen när han pussade magen så fick han en spark rakt i ansiktet. Förmodligen hade han förtjänat det...

Ett recept på hur du saboterar din flickväns morgon/dag

Bjuder härmed på ett recept på hur du saboterar din flickväns morgon/dag. Det tar inte särskilt lång tid och är inte så svårt.

Vad behövs då:
Ett stycke väckarklocka
Morgontrötthet
Flickvän
Hockeymatch på TV (gärna så tidigt som möjligt)
En skvätt nonchalans

Så här gör du:
Ställ klockan omänskligt tidigt, gärna drygt en halvtimma innan din flickvän måste kliva upp som hon gör varje dag och som du inte gör vanligtvis. Hör inte klockan utan låt henne lyssna på den i en minut och vakna sedan och var sur när hon puttar på dig. Fråga surt varför hon är så högljudd när hon försöker äta frukost. Slå på TV:n på ganska hög volym och låt sportandet överrösta allt annat i lägenheten, som hennes morgonprogram på radio. Gå in i köket och ta frukost framför henne, gå tillbaka till TV:n, skrik gärna litegrann och var allmänt störig.

Skulle det vara någon ingrediens eller något tillvägagångssätt som är oklart så kontakta gärna min sambo. Han kan han!

Det är så sjukt coolt att vara gravid ibland!

Wow!! När jag badade för en stund sen så fick lill*n in två sparkar som fick hela min mage och badvattnet att röra sig (skvalpa)... Det är så sjukt coolt att vara gravid ibland!

Idag går vi in i vecka 23 (22+1)

Idag går vi in i vecka 23 (22+1) och det är lite smått snöstorm ute. Trots att det är kallt så blåser det och snöar, trodde jag skulle avlida när jag trotsade snön och gick på promenad till mamma.
Så, hur är det att vara gravid nu? Jo, mycket bra måste jag säga. De små detaljerna som huvudvärk och sammandragningar glömmer jag så fort jag får sparkar från den lill* och humöret är ändå på topp. Jag är rätt lycklig helt enkelt, trots att min kropp är tung på riktigt, har aldrig vägt så här mycket. Men aldrig har jag skitit i min vikt så mycket som nu. Jag har ett nytt liv inuti och det är allt som betyder något!! Dessutom ska jag få äta fiskbullar i hummersås idag, i love it! Får passa på när Jonatan inte är hemma...

I magen:

Foster i vecka 23

Hudens pigment tillkommer och även om fostret ackumulerar kroppsfett så sitter huden löst, vilket ger fostret ett skrynkligt utseende. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Fostret rör på fingrar, tår, ben och armar och det kan hända att kvinnan känner fosterrörelserna tydligt. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.

Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.

 

 

 

vikt.JPG langd.JPG

600 gram

26 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen.

Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.


Bortbjuden på...

593995f4448fde427b782ecf1ccd9357.png

Kolla varifrån!

Bortbjuden på middag, planka är vad som bjuds. Lyxigt!


Min dator...

513f910802c48afe9955882fe1c4cf45.png

Kolla varifrån!

Min dator var i vägen när jag tömde te över bordet. Nu står den på tork och vi håller tummarna!!


Jag försöker...

0-78a105519a049c9c42a6c31c81205481.png

Kolla varifrån!

Jag försöker vara sportig på jobbet med Jonatans tröja. Det går väl sådär med extrakilon och gravidmage...


Om någon har en massa pengar som ligger och skräpa

Om någon har en massa pengar som ligger och skräpar och dessutom vill ge mig en present så har jag ett tips till er. Denna bok vill jag ha!! Den verkar superbra och kanske kan den hjälpa mig hur jag ska kunna bekräfta min son eller dotter för den de är och inte enligt kön. Mycket tänkvärt verkar det stå i denna bok...


Temadag Sport...

0-30ab4766ce39560ec925b61efe6853b9.png

Kolla varifrån!

Temadag Sport på jobbet. Chefen går all in på skidskytte...


Idag har...

31c96a744154b8b8719a8ed3422ae71f.png

Kolla varifrån!

Idag har jag bakat matbröd. Måste ju öva mig inför mammarollen...


Hur stora brön jag än tycker att jag har

Hur stora brön jag än tycker att jag har och hur jobbiga de än är, så tröstar jag mig med att det alltid finns de som har det värre... Som denna okända kvinna...


Hur vill du att ditt liv ska vara?!

Låg i badkaret och tänkte tillbaka, för bara två år sedan så var jag i en helt annat situation. Singel, bodde i mammas lägenhet, pluggade, hade gett upp allt som hade med kärlek att göra. Såg ingen mening i att söka efter något som jag inte trodde fanns; den rätta. Så, dök han upp och tog mig med storm. Då skulle jag inte trott på mig själv om jag sagt att jag två år senare skulle bära vårt barn, bo i en mysig trea tillsammans med den man jag älskar mer än allt annat. Det blir vad du gör det till, livet. För min del blev det underbart! Hur vill du att ditt liv ska vara?!


Gravidlektion nummer ett

Just nu håller jag på att lära mig hur jag ska ta hand om mitt barn när det väl kommer ut. Det finns en hel del lärorika saker på internet. Gravidlektion nummer ett:


Snygga och världsvana Lelle och Fia

Ikväll fick lill*n en present av snygga och världsvana Lelle och Fia som ett minne från deras resa över Atlanten. Något att klä sig i vid fina tillfällen. Snart har lill*n kläder från alla världsdelar. Underbart!


Jag får ont i hela tuttarna och det är diken i dem efter sömmarna

Meeen, kan någon hjälpa mig hitta en BH som är skön, stabil och inte ser ut som skit?! Den största jag har är uppenbarligen för liten eftersom jag får ont i hela tuttarna och det är diken i dem efter sömmarna, den sitter åt och skaver och påverkar mitt humör negativt. Det gör verkligen ont nu! Jag försöker hitta på nätet men tydligen har jag störst bröst i hela världen och är helt ensam om det. Skitbröst!

"Ja, det här var ju inte bra"

Nu när jag ändå är inne i filmtipsartagen så kan jag passa på att varna för filmer också. Igår såg vi Sommaren med Göran och blev så grymt besviken. Jag och Jonatan satt alldeles tysta efter filmen, plötsligt sa han: "Ja, det här var ju inte bra". Jag svarade: "Nej, det var inte alls bra. Det var riktigt skitdåligt!". Så, ni som funderar på att se den, gör det INTE! Om inte ni önskar bli översvallade av dåliga skämt och ljumma skådespelarinsatser. Nej, det var en och en halv timme åt fanders...


Omslaget som ni ska gå förbi...


Så, hur hade vi det på alla hjärtans dag då?!

Så, hur hade vi det på alla hjärtans dag då?! Jo, min mor dök upp som en räddande ängel med Pigalle (min nya fascination), sedan dök mormor och hennes man upp med hembakat och min älskade tappade en kopp kaffe över mig. Mycket mysigt att få spendera dagen tillsammans, samt att dessutom få ett samtal från Nya Zeeland. Kvällen började vi (jag och Jonatan) på Pause där vi avnöjt en fräsch kräftstjärtssallad som jag gärna skulle äta varje dag om jag hade råd. Sedan gick vi på bio, nya Fares-filmen "Farsan", där jag och Jonatan skrattade så att vi grät och berördes på alla möjliga vis. Det var en härlig film, inte jättebra, men sådär mysig och rolig som svenska filmer kan vara. Se den gärna, men inte nödvändigtvis på bio.

Undet hela dagen hade jag sällskap av lill*n som försöker få kontakt inne i magen. Till och med pappan fick sig en liten puff från den lill*...


Idag går vi in i vecka 22(21+0)

Idag går vi in i vecka 22(21+0) och det är alla hjärtans dag. Jag har just pratat med mina systrar på telefon som befinner sig i Nya Zeeland och snart kommer min mormor och lill*ns mormor för att fika. Solen skiner och livet känns rätt underbart, speciellt nu när det är full rulle i magen också. Närvaron av det nya livet känns ännu mer påtagligt och nästa alla hjärtans dag får vi fira med den lill*. Mina fogar känns aningen bättre och jag överlever sammandragningarna. Alltså, livet är gött!

Fakta om vecka 22:

I magen:

Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan.

 

vikt.JPG langd.JPG

510 gram

25 cmMamma:

Många känner att sexlusten ökar. När blodflödet ökar är det en del kvinnor som för första gången får orgasm eller multipla orgasmer. Många oroar sig för att barnet kan skadas av sex men det är väl skyddat där det flyter omkring i livmodern. Såvida din läkare inte har avrådit dig från sex så är det hälsosamt med sex under graviditeten. Ni kommer ofta varandra närmare och det stärker ert förhållande. Kanske ni måste börja vara lite kreativa med ställningarna eftersom magen lätt kan komma i vägen.

Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.


De som säger att graviditeten är underbar

De som säger att graviditeten är underbar och att de aldrig mått bättre, jag vet inte riktigt vad det är de upplever, men det är inte samma sak som mig i alla fall. De första veckorna var jag så nedstämd att jag trodde att jag behövde besöka psykakuten och få hjälp, att dessutom vara illamående, trött och drabbas av humörsvängningar var ibland för mycket. Nu (20+6) mår jag fantastiskt bra psykiskt och illamåendet är nästan helt borta. Det enda som är mitt konstanta sällskap är tröttheten och humörsvängningarna, vilket ibland tar sig löjliga uttryck. Som häromdagen då jag satt naken på sovrumsgolvet och grät högljutt och hulkande som ett barn, bara för att kläderna inte var i ordning. Jag beundrar Jonatan som står ut med mina tårar och känslosvängningar...

Men allt är värt det när jag känner lill*n sparka och leva runt, när jag inser att vårt barn växer till sig i min mage och att vi i juni äntligen ska få träffa det lilla pyret...

Insåg att jag är rätt snygg ändå...

Jag tycker ibland att jag är lagom ful när jag sjunger med i låtar och dansar för mig själv hemma, men så såg jag detta klipp och insåg att jag är rätt snygg ändå...
 


Efter en kvart så hördes bara svordomar och könsord

Igår hände det. Modemet fanns att hämta hos postombudet och lyckan visste inga gränser i hushållet. Några minuter innan det var tillåtet hämtade vi ut det och skyndade hem, jag för att förbereda maten och han för att koppla in det efterlängtade internet. Efter en kvart så hördes bara svordomar och könsord från vardagsrummet och tydligen var det någon drivrutin som saknades. Jag lämnade honom igårkväll djupt koncentrerad över datorerna och tror mig minnas att han inatt nämnde att han fått till det. Återstår att se ikväll efter afterworken om jag kommer in och kan rapportera.

Inatt kändes det som att jag vaknade av att någon slog mig i magen... Kan bebisen vara så stark?!

Jag ska bli bättre på att uppdatera

Jag ska bli bättre på att uppdatera, så snart vi fått internet på hemmaplan. Håll ut!! Om ni vill ha ett uppdrag så kan ni ge mig tips på bästa barnvagnarna och varför... Tack på förhand!

Till vår stora lycka fick vi lyssna på hjärtat

Idag (20+1) var vi på barnmorskebesök för första gången till vår nya barnmorska. Hon var underbar och det känns helt rätt att vi bytte från stan. Mitt blodtryck är fortfarande riktigt bra, 115/75, och än så länge behövs inga järntabletter. Till vår stora lycka fick vi lyssna på hjärtat, som slog jämnt och fint i ungefär 145 slag per minut. Det var en underbar känsla att få höra vårt barns hjärta slå, ett liv som vi skapat!


Lite mer om vecka 21

Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.
Vikt 420 gram.

Du

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.
Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo.

Förresten, är det någon av er gravidkunniga som har en åsikt/kunskap om hårfärgning under graviditet??! Jag får olika svar från olika håll. Är det ok att färga håret?

 


Idag går vi in i vecka 21(20+0)

-cac905deb167160e2730bf7c866c6c2.png

Kolla varifrån!

 

Idag går vi in i vecka 21(20+0) och vi har ännu Ingen dator med fungerande internet i nya lägenheten. Jag provar att skriva i mobilen. Veckan som gick var händelserik med ny lägenhet och sammandragningar som ett brev på posten. Bebisen har riktiga aerobicspass i magen, speciellt på kvällarna. Det är härligt, men jag önskar att den blivande pappan fick känna lite också. Igår passerade vi halvvägs och jag längtar mer och mer efter denna lilla krabat. Mer info om vecka 21 får ni imorgon...

 


Imorgon är det halvtid!

De senaste dagarna har kroppen framkallat ett nytt fenomen: sammandragningar. Detta har skapat en hel del oro hos mig, då jag aldrig varit med om någon liknande förut och det är svårt att bedöma om de endast är "obehagliga" eller gör ont. Det kändes dock tidigt att få dessa i vecka 20 redan. Google som är min bästa vän och min värsta fiende presenterade en del lugnande ord men mest skräck, vilket gjorde mig ännu mera nervös. Som tur är har jag min gravidmentor, guru, på jobbet: Helen, som kan lugna mig och informera mig om diverse åkommor. Nu känner jag mig lugnare och har dessutom bokat en tid med barnmorskan på måndag, min nya barnmorska som lät supertrevlig på telefonen. Nu är det helg and I'm loving it!

Imorgon är det halvtid!

Uträkning utgår från dagens datum: Fre 5 feb 2010.
Din graviditet startade Sön 20 sep 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 okt 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 139 av 280. (49,6%).
Du är i vecka 20.
Du har gått 19 fulla veckor och 5 fulla dagar (v19+5).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 jun 2010
Du har 141 dagar kvar till beräknad förlossning.

Numera är jag bosatt på andra sidan sundet: Frösön!

Numera är jag bosatt på andra sidan sundet: Frösön! Jag gick från min lägenhet på tisdagsmorgonen, kom hem efter jobbet till den nya lägenheten och alla saker var flyttade av min hjälte till pojkvän... Det har sina fördelar att vara gravid!


Härmed efterlyser jag ägaren till denna utstyrsel

Härmed efterlyser jag ägaren till denna utstyrsel. Är det någon som vi bjudit hem och sen glömt bort? Hittade i alla fall kläderna nu mitt bland kaoset... Bra början! Storlek Small, så det är inte någon av oss som äger den!

Mycket trevligt dyker upp vid flytt


Vill bara sätta mig ner och gråta när allt är så här kaotiskt

Nu vill jag bara att vi ska ha flyttat klart och att jag kan slappna av i den nya lägenheten. Jag blir galen, frustrerad och vill bara sätta mig ner och gråta när allt är så här kaotiskt. Tack gode gud för att jag har världens bästa sambo som organiserar och flyttar allting imorgon när jag är på jobbet! Om jag bara kunde slappna av och lita på att allt löser sig!! Ikväll är det sista natten i lägenheten som vi bott i, i drygt ett och ett halvt år. Lite vemodigt är det ju ändå, speciellt när vårt ofödda barn blev till i den lägenheten... Men, mot ny lägenhet, större, billigare och mindre centralt. Perfekt!!