Gravidlektion nummer 3

Sen är det dags för gravidlektion nummer 3. Se och lär!


Och så var det detta med namn...

Och så var det detta med namn... Hur fasen ska man kunna komma på något och känna att det är rätt?! Vi har diskuterat fram och tillbaka, både tjej och killnamn, utan större framgång. Om jag föreslår ett namn, så är det någon elak tjej som gått i hans parallellklass som hette så. Så kommer han med ett namn, som min gamla granne hette. Nej, det är banne mig inte lätt. Hur kommer man fram till några hållbara förslag? Har ni rent utav några förslag?


Mina domnande och värkande händer är karpaltunnelsyndrom

100 kr och 30 minuter senare så var det konstaterat att mina domnande och värkande händer är karpaltunnelsyndrom. Tydligen något som är vanligt vid graviditet och ytterst obehagligt. Efter att sjukgymnasten böjt och bänt på handlederna, stuckit mig med nålar och dunkat mig på handen så märkte hon att jag har nedsatt känsel och är rejält svullen. Nähä?! Precis som att jag inte märkt det när jag vaknar flera gånger per natt utan att ha några händer (känns det som i alla fall).

Jag står nu i kö för att få gjutna handledsskenor och hon frågade om jag kunde byta arbetsuppgifter, dvs inte sitta vid dator på jobbet. Förklarade att det är liksom det mitt jobb går ut på. Så, bita ihop och skaffa skenor, i värsta fall sjukskrivning eller till och med operation. Om jag hade kunnat hade jag hållit tummarna för att jag ska bli bättre!

Idag går vi in i vecka 28 (27+0)

Idag går vi in i vecka 28 (27+0) och jag är på väg på dop. Veckan har varit bra, trots att det värker i handleden och händerna domnar bort. Ska besöka en sjukgymnast på tisdag och se hur jag kan hjälpa mig själv. Gårdagskvällen spednerade jag med gamla vänner och nya bekanta, en helkväll med middag, efterrätt och skvaller. Helt underbart, faktiskt! Har saknat sådana kvällar...

I magen:

Graviditetskalender vecka 28

Barnet lägger på sig mer fett och hjärnan fortsätter att utvecklas. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu börjar de karaktäristiska vecken att synas. Ögonfransarna börjar att utvecklas. Om det är en pojke börjar testiklarna att vandra ner mot pungen.

 

 

 

 

 

vikt.JPG langd.JPG

1.1-1.2 kg

32-33 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan använda bh-inlägg av ylle med lanolin. De är bättre än pappersinlägg.

Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder?

Partner:

Ska ni köpa en ny barnvagn? Tänk på att de flesta affärer har 12 veckors leveranstid. Så ska ni köpa nytt är det dags att beställa nu.


You gotta love him!

Min sambo är så härligt rak, ärlig och sig själv. Det är EN av hans underbaraste egenskaper, han säger precis det han tänker. Som häromdagen när vi stötte på min morfars före detta sambo, som ser min gravida mage för första gången. Jonatan klampar fram och presenterar sig högt, ljudligt och stolt.
-Jonatan heter jag, det är jag som ordnat det här (pekar på min mage)
-Eeeh jaha, hej

You gotta love him!

En medelålders, förståndshandikappad man

Igår gick jag stolt hem från närbutiken och berättade för Jonatan att det var en kille som raggade på mig på affären. Han visade starkt intresse för mig, men trogen som jag är så avvisade jag honom trevligt innan jag gick hem, leende. Vad jag inte berättade för Jonatan var att killen var en medelålders, förståndshandikappad man som luktade kiss. Men uppskattad blev jag i alla fall!

Bara är att "bita ifrån" om man inte vill suga av nån?

Nu har jag också sett den! Dokumentären i Uppdrag Granskning: "Den andra våldtäkten". Jag är förbannad, ledsen, frustrerad, besviken och hoppas litegrann att jag inte bär på en liten tjej. För vad är det för värld jag föder ett barn till? Vad är det för värld där vuxna människor ställer sig bakom en våldtäktsman och förövare och menar att det bara är att "bita ifrån" om man inte vill suga av nån? Vad är det för värld där vuxna människor tillåter kränkningar, hot och skällsord mot ett våldtäktsoffer, där vuxna sprider skvaller och skitsnack som förstör en liten flickas liv? Jag vet inte om jag är redo att välkomna en dotter till den här världen vi har idag...

Har ni inte sett den? Gör det, på
SVT Play här! Klicka sedan på Uppdrag Granskning och Den andra våldtäkten.

Spruta deg över halva köket

Våffeldagen och ambitionerna var stora. Efter att ha spanat fram det smaskigaste receptet, inhandlat råvaror och torkat av det nyinköpta våffeljärnet så satt jag igång. Försökte slaviskt följa receptet och det som skulle vara en jämn smet, blev en enda stor klump av deg. Rådfrågade sambon som fick dubbelkolla receptet på internet igen, utan framgång. Självklart lyckades jag dessutom bränna mig på våffeljärnet och spruta deg över halva köket när jag försökte mixa ner klumparna. Då tappade jag mitt sista tålamod, kastade trasan på bänken och brast ut i våldsam och besviken gråt. En halvtimme senare, när jag hulkat konstant i soffan, hade Jonatan stekt den klumpiga degen till något som liknade våfflor och kvällen blev rätt lyckad ändå. Trots en halvtimmes barnsligt gråt och ett brännskadat finger. Vad vore jag utan honom?! Och hur var jag innan hormonerna tog över...?

Panik!! Någon som har boktips till mig?!

Jag är en vetgirig person som gärna läser allt om det jag är inne i, som i det här fallet är graviditet. Tror mig ha plöjt varje tidning, bok och folder som går att hitta snart. Men, nu är jag lite trött på det, jag vill ha mord och ond bråd död igen. Inget som jag planerat för och därför har jag ingen "vanlig" bok att läsa. Panik!! Någon som har boktips till mig?! Hjälp mig, annars lusläser jag snart facktidningen...

Istället så har min fumlighet ökat

Eftersom mina händer/min arm inte blivit så mycket bättre, utan istället så har min fumlighet ökat, jag domnar av helt ibland och det värker på jobbet i höger arm, så ringde jag barnmorskan igår för råd om hur jag ska göra. Hon bad mig ringa sjukgymnasten och be dem kolla på det och kanske hjälpa mig med någon skena. Så idag försökte jag nå sjukgymnasterna, utan större lycka, då de har 30 minuters telefontid per dag. Under dessa 30 minuter så var det dessutom upptaget. Skönt jobb, där vill jag också jobba, med 30 minuters telefontid. Bättre lycka imorgon får vi hoppas!

Jag har...

-2006a3b1f593b47ec0aed1c2beef406.png

Kolla varifrån!

Jag har tjuvstartat påsken...


När jag gick in i vecka 14, så hände det som jag fasat för

Just nu känns det som att jag alltid varit gravid och haft denna mage, men jag glömmer aldrig hur nära det var att det inte skulle vara så. Söndagen innan julafton, när jag gick in i vecka 14, så hände det som jag fasat för innan vecka 12 hade passerat. Jag började blöda, det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. I panik ringde jag Jonatan och beordrade honom att komma hem. Han kom hemspringande till en gråtande och panikslagen sambo som låg i fosterställning i sängen. Snabbt som ögat satt han i kö till sjukvårdsrådgivningen och snart var vi beordrade in på akuten.

Väl där möttes jag av en sjuksköterska som bäddade ner mig och en trevlig ung läkare som tog in oss på undersökning. Den dildoliknande ultraljudsstaven skrämde mig en aning men det som skrämde mig mest var att livet som vi skapat tagit slut. Läkaren synade skärmen utan ett ord i vad som kändes som en evighet innan han tyst säger: "Ja, jag ser ju ett hjärta som slår här". Både jag och Jonatan bad honom att upprepa innan vi kunde tro vad han sa. Allt såg bra ut och det fanns ingen förklaring till varför jag fått en blödning. Vi såg den lill* sprattla omkring därinne och mitt hjärta vällde över av kärlek.

Jag är så tacksam för att allt gick bra och att jag nu får känna det lilla livet leva om inom mig varje dag. Jag längtar så oerhört efter att få träffa honom eller henne som är en del av mig och den man som jag ska dela mitt liv med.


Begreppet: "kissrysningar"...

Lilla bebisen i magen har sedan ett par veckor tillbaka en ny vana, den framkallar någon slags rysningar/darrningar/spasmer som varar i ca. 5 sekunder per gång. Dessa darrningar sker någon gång per dag och jag tror inte att det är hicka då det är väldigt snabba rörelser. Så klart vänder jag mig till Google för hjälp, där jag efter lite läsande hittar begreppet: "Kissrysningar"... Någon som varit med om detta? Och som vet om det är både pojkar och flickor som har dessa eller är det unikt för pojkar?


Idag går vi in i vecka 27 (26+0)

Idag går vi in i vecka 27 (26+0) och jag väcktes tidigt imorse av att lill*n dansade riverdance i magen, helt ok att vakna så en söndag istället med bakfylla som för ett år sedan. Denna vecka har passerat fort men med en tillkommen krämpa. Något som gör så otroligt ont att jag började gråta flera gånger i fredags; Karpaltunnelsyndrom, domnande händer har jag haft ett tag men nu kom smärtan. Som att någon stoppat en kniv i armen och drar den fram och tillbaka efter benet i armen. Förhoppningsvis så hade jag överansträngt mig i fredags och slipper fortsatt smärta. I övrigt är jag tyngre och klumpigare än någonsin men lycklig ändå.
I magen:

Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 80 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst.

Från och med nu mäter man fostrets hela längd. Tidigare mätte man längden från huvud till stjärt.

vikt.JPG langd.JPG

1 kg

30 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet för att testa sina krafter.

Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist. I allvarliga fall kan det bero på förändringar i levern. Rådfråga din barnmorska om du har klåda.

Partner:

Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden.Saknar och älskar dig, syrran. Grattis på din dag

Idag fyller min syster Maria 25 år, hon spenderar dagen på Phi phi Island och jag önskar jag kunde vara där med henne. Saknar och älskar dig, syrran. Grattis på din dag, älskade. Lill*n hälsar också...

 


Bad T-shirtdag...

5687e0ccbf60bcb03e0b3ea77f58fd35.png

Kolla varifrån!

Bad T-shirtdag på jobbet och jag har plockat fram indiantröjan...


Ååååh, bara 100 dagar kvar nu

Ååååh, bara 100 dagar kvar nu! Kommer gå sjukt fort... Längtar efter dig, lilla vilda människa i magen.

Din graviditet startade Sön 20 sep 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 okt 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 180 av 280. (64,3%).

 
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 4 fulla dagar (v25+4).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 jun 2010
Du har 100 dagar kvar till beräknad förlossning

Min bror Lars är dagens snygging!

Min bror är ju enligt mig en perfekt liten man, nu tycker tydligen fler det. Sjukt stolt blir jag!! Kolla in denna länk, min bror Lars är dagens snygging!

Tårarna konstant rinnande ikapp med snoret

Som så många andra tjejer har jag drömt om att vara gravid, om att leende och brunbränd vagga fram med en kula på magen och lyckan strålande som en aura omkring mig. Att det nu i verkligheten inte blev så, känns lite tungt ibland. Verkligheten knockade mig igårkväll när mina hormoner tog över min kropp och levde rövare i mitt hem.
Allt började med att jag slog min redan ömma stortå i en kartong, det fick mina tårar att spruta och jag hulkade våldsamt när jag satt mig ner, halvnaken på golvet och höll om min tå. Efter ett tag gick det över i tycka-synd-om-mig-själv-gråt, inte mindre våldsamt. Jag grät för att lakanen var för små, för att ingen har sorterat mina kläder, för att inte möbleringen efter IKEA är klar, för att jag är tjock, för att jag är barnslig som gråter och slutligen för att jag inte rimligtvis kan bli en bra mamma som beter mig såhär. Drygt en timme senare, med tårarna konstant rinnande ikapp med snoret så somnade jag på sängen, fortfarande halvnaken och mer tragisk än någonsin.

Så, det var den nakna sanningen om den vackra graviditeten som jag trodde att jag skulle få...

Vikten sket jag i, vilket var helt ok

Idag har vi varit hos barnmorskan och mätt, stuckit och lyssnat. Det var första gången vi mätte magen och den är normalstor, trots att den känns enorm ibland. Blodtrycket är lite högre än förra gången, men tydligen normalt ändå. Mitt blodvärde och sockervärde verkar vara ok och bebisens hjärta slår fortare men inget onormalt där heller. Vikten sket jag i, vilket var helt ok enligt barnmorskan. Så, om ni hade tänkt att läsa om vikt får ni läsa en annan blogg. Så det så!

Dagens siffror 25+1
Blodtryck: 125/75
Bebisens hjärtslag: 154
Symfus Fundus mått (livmodern): 25 cm
Sockervärde: 5,4
Blodvärde: 125


Idag går vi in i vecka 26 (25+0)

Idag går vi in i vecka 26 (25+0) och jag och Jonatan har på dagen varit tillsammans officiellt i två år! Jag vaknade med ett presentkort och en kärleksfull man, med sparkar i magen och livet rätt gött. Senaste veckan har jag märkt att magen verkligen är i vägen ibland, jag är otroligt osmidig och igår så tutade jag med magen när jag hävde mig ur bilen. I övrigt inga stora problem med graviditeten, vilket jag är oerhört tacksam för...

I magen:

Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka. Ögonfransarna växer och det gör även håret på huvudet. Vener syns genom huden som fortfarande ser skrynklig ut. Huden omvandlas allt mer från genomskinlig till ogenomskinlig.

Om du trodde att livmodern var en tyst plats får du tänka om. Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar.

 

vikt.JPG langd.JPG

900 gram

29 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

En del kvinnor kan känna domningskänslor i händerna. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Många gravida samlar vätska i vävnader, bland annat i handlederna. När de svullnar ökar trycket på nerver och senor och då kan du känna domningar i händerna. Det kan avhjälpas med handledsskydd. Prata med din barnmorska.

Partner:

Regelbunden motion är viktigt. Det är ofta lättare för din partner att komma ut och röra på sig om ni gör det tillsammans. Ta en promenad eller simma.


Så, enligt dagens mått borde det vara en tjej!

Kunde inte låta bli att kolla. Min mage är ju rätt bred och låg, tycker jag...

Hög/låg mage
låg mage = flicka
hög mage = pojke

Toppig/bred mage
bred mage = flicka
toppig mage = pojke

Så, enligt dagens mått borde det vara en tjej!

Vore aningen dumt att bli mördad för en teckning

Känner mig lite rebellisk ikväll och tänkte till och med rita av Mohammed ett tag, men det törs man väl inte. Vore aningen dumt att bli mördad för en teckning, så jag fegar ur. Istället fortsätter jag med att skruva och slå ihop alla möbler från IKEA. Jag skruvar, karln diskar! Så jämställda att det luktar...


Dagens tjockis!...

3e5e050a3cd8afadc97d71df6eb47513.png

Kolla varifrån!

Dagens tjockis! Vecka 25 (24+4)


Gravidlektion nr 2

Jag tyckte att det var dags för gravidlektion nr 2 idag. Så att ni alla lär er hur ni ska och inte ska hantera bebisar...


Sparkar pappa i magen

Igår, efter en mycket trevlig middag och Thailandsinspirerad kväll så kom jag hem till min älskade och vi ställde oss i en varm omfamning i köket. Jag hinner faktiskt sakna honom om jag är på jobbet en hel dag och sen åker direkt bort. När vi står där och kramas och myser så hoppar Jonatan till och skriker: "Vad gör du?" Skrattandes förklarar jag att det inte var jag. Han fortsätter och förklarar det som att jag spände till magen så att den slog till hans. Leende förklarar jag att det är vårt barn som gör sig till känna och sparkar pappa i magen. Det är för underbart!!

Jag måste erkänna att jag är mer sugen än någonsin

Idag har fina Helen som jag har haft äran att jobba med fått sitt andra barn, en son som är en skönhet redan nu. Grattis till familjen Johansson-Eriksson!! Jag måste erkänna att jag är mer sugen än någonsin på att få träffa mitt lilla pyre. Kan de sista månaderna gå lite fortare, tack...

Idag går vi in i vecka 25 (24+0)

Idag går vi in i vecka 25 (24+0) och dagen spenderar vi på landet. Jag är fortfarande helt utmattad efter gårdagens IKEA-besök. Att gå omkring en hel dag är inte min melodi längre, ryggen smärtar, fötterna likaså och tröttheten blev enorm. Skönt dock att nu ha hemmet fullt av nya fina möbler och tillbehör. Bebisen sparkar och lever om på min vansinnigt lilla urinblåsa, kan  verkligen bli akutkissnödig ibland och vet inte hur många toabesök det blev under gårdagen på IKEA, haha, stackars fina Jonatan. Nu har vi dessutom gått över 60 %, kolla bara:

Du är på dag 169 av 280. (60,4%).
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)


I magen:

Händerna är fullt utvecklade och med dem känner fostrets sig för i livmodern och utforskar navelsträngen och kroppen. Fingrarna har nu naglar.

Fostret har perioder av vakenhet och sömn. Fostrets rörelser kan kännas tydligare när du sitter upp i en avslappnad position. Hörseln har förfinats och fostret kan nu höra sin mammas röst. Kroppens ben fortsätter att förhårdna.

 

vikt.JPG langd.JPG

800 gram

28 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna.

Det kan också hända att du måste besöka toaletten oftare och att du får kramp i benen. En del kvinnor drabbas av åderbråck och hemorrojder under graviditeten.

Partner:

Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa.


Dricker sprit, röker och är fulla. Och jag är livrädd

Påminn mig om att jag inte ska befinna mig runt busstorget en fredagkväll, någonsin mer, och definitivt inte åka buss. Efter en supertrevlig afterwork med fina vänner, bortsett från min borttappade plånbok som jag lagt in fodret på jacken, så skulle jag ge mig på konststycket att åka buss hem. Nästa gång blir det taxi, garanterat.

Desto närmare busstorget jag kommer desto mer högljutt skriker ungdomarna och sluddrar ännu mera. De slåss och bråkar, dricker sprit, röker och är fulla. Och jag är livrädd. Ställer mig flera meter bort från busskuren och väntar in bussen. Väl på bussen så känner jag en omisskänslig lukt och lyssnar till den unga tjejerna bakom som knappt kan prata och har spytt ner sig. När jag äntligen kommer av bussen så lovar jag tyst mig själv att aldrig mer åka buss en helgkväll... Jag har blivit gammal och rädd för fulla ungdomar!

Ikväll övar...

656f66cd5e94a22155bacd233924c470.png

Kolla varifrån!

 

Ikväll övar jag upp mina mammaskills med att steka pannkakor

 


Hoppas att vi gjorde hennes dag, för att hon förstörde min!

Ni vet ibland när man önskar att man kan vrida tillbaka klockan och göra saker annorlunda, så känns det för mig idag. Dagen kunde inte ha börjat på mycket sämre sätt. Min kära erbjuder mig skjuts på jobbet på väg till ombesiktningen av bilen. Idag var sista dagen för att ombesikta bilen innan körförbud, trodde vi!! Bara efter några meter så lägger sig en polisbil bakom oss och verkar iaktta oss innan de instruerar oss att köra in till kanten. Redan då var jag rädd och möts av en ung tjej iklädd polisuniform. Hon böjer sig ner och frågar vart vi är på väg och anklagar min kära att för att ha bytt fil när han såg dem för att undvika dem. Han nekar så klart och förklarar att han ska skjutsa mig innan han ska på ombesiktningen, då hon hånskrattar till när hon upplyser oss om att det minsann är fel dag och att vi fått körförbud på bilen redan. Spydigt fortsätter hon att anklaga min sambo för att ha dålig koll och visa dåligt ansvar, hon hånar och är oerhört ironisk när hon skriver ut en böter. Min sambo försöker förklara att han är på väg till bilprovningen, när hon avbryter och talar om att han allt är på väg åt fel håll då. Att han ska skjutsa mig tycker hon verkar onödigt trots att jag uppenbart är gravid och dessutom numera stortjuter i passagerarsätet. Hon ger honom bötern och påpekar spydigt att det är 30 dagars betalningstid, om han nu kan hålla koll på det. Mina tårar bara rinner och fortsätter när jag kommit på jobbet, denna oerhört otrevliga polis som förstört min dag och denna månad ekonomiskt. 1500 kronor åt skogen, trots att bilen gick igenom en kvart senare och allt annat är ok.

Hoppas den unga poliskvinnan mår bra och att hon känner att hon gjort ett bra jobb när hon spände musklerna och bevisade att hon minsann kunde stoppa en bil och ge böter. Hoppas att vi gjorde hennes dag, för att hon förstörde min! Hemska, hemska människa som säkert är oerhört ensam och osäker...


Den kärlek som varar för evigt!

Jag är imponerad, glad och rörd. För första gången i världshistorien (vad jag vet?!) finns jag med i någons tatuering. Min underbara syster har utomlands tatuerat in syskonens namn på sin kropp. Den kärlek som varar för evigt!


Nu är det bevisat det som vi alla egentligen vetat

Nu är det bevisat det som vi alla egentligen vetat... Otrogna män är korkade. Något som är oklart?! Nej, just det!


Det är...

5c9d8de934b6284f995a7ac583b86c7b.png

Kolla varifrån!

Det är dagar som dessa som gör att det är värt det. Snart sommar!!


Hur jag...

2036e44c523184f95ac091aee4dced4f.png

Kolla varifrån!

Hur jag än gör så spiller jag på magen...


Ska man köpa sig en sån här body till lill*n kanske...

Ska man köpa sig en sån här body till lill*n kanske...