Ge dem hopp och ge dem möjligheter!

Idag besökte några ur klassen en verksamhet som kallas Fjärilen här i centrala Östersund, riktad mot barn och ungdomar till kemiskt beroende föräldrar. Sådant fint upplägg och vackra tankar bakom det hela, snacka om förebyggande vård. Som jag nu insett är det dessa barn som senare i mångt och mycket utvecklar psykiska sjukdomar, använder droger och faller för kriminalitetens lockelser. Även om det för en amatör inom behandlingsbranschen som mig kan ses rätt självklart att detta är att satsa på rätt område så ser inte kommunernas ekonomiavdelningar på samma sätt. EN dag i veckan har de personal på plats och kan ta emot barn eller ungdomar. Dessa små liv som verkligen behöver öppna sina själar innan det växer till en mur av skuld och skam kring dem som kan orsaka problem i resten av deras liv. Om kommunerna verkligen satsade på denna verksamhet så tror jag att de skulle upptäcka en enorm förbättring i sin ekonomi under en längre period.

Ta tag i ett barn som lever i en familj med missbruk, ett barn som enligt undersökningar har en stressnivå i kroppen som en elitsoldat i fullaste strid. Ett barn som har så mycket smärta, så många tankar, skuldkänslor och skam som de i sin roll i familjen stänger inne och inte talar med någon om. För barn till missbrukare, de är världens bästa hemlighetshållare. Många hemligheter och lögner för att ingen i omgivningen ska se deras familjer som de verkligen är. Och hur många i omgivningen blundar bara för situationen som vi misstänker, eller kanske rentav vet existerar? Bara för att det är komplicerat att blanda sig i andras affärer. Barnen är de ständiga förlorarna i en familj där missbruk och beroende förekommer.

Så, om kommunen lade ner lite extra pengar och resurser på denna tidiga barnverksamhet, så kanske de skulle slippa betala flera tusen per dygn i ett senare skede när barnet blvit äldre, kanske hamnat på ungdomshem, psyket eller kanske på anstalt. Nu vill jag verkligen påpeka att alla barn inte utvecklar eget missbruk, vandaliserar, misshandlar eller blir sjuka psykiskt. Det finns mängder med bra exempel, av de otroligt stora antal som växer upp i en dysfunktionell familj. Jag önskar bara att ledarna i samhället kunde se denna verksamhet som en chans att förbättra oddsen. Ta tag i så många som möjligt av de 300 000 barn som just idag växer upp i ett hem med missbruk av alkohol, narkotika, misshandel, kriminalitet.

Ja, det var mitt inlägg i samhällsfrågan som berör mig mest. Dessa barn som känner sig övergivna, ensamma och utan hopp! Ge dem hopp och ge dem möjligheter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback