Ska börja med att packa BB-väskan imorgon

Ikväll fick jag lite panik, då vattnet gick för en bekant som hade beräknat datum tre dagar EFTER mig. Hon ligger i detta nu på förlossningen och jag sitter med en klump i halsen här hemma. Jag som inte har packat BB-väskan trots Jonatans påtryckningar, jag som inte riktigt vet om jag är redo för det här?! Tanken på att det kan ske när som helst gjorde mig illamående, så jag sov hela kvällen, bra jobbat då jag antagligen blir vaken hela natten. Självklart vill jag träffa den lilla parveln som bott inne i mig så länge nu men jag vet inte om jag psykiskt är förberedd, blir man någonsin det? Ska börja med att packa BB-väskan imorgon, och försöka inse att jag snart ska bli mamma och ansvarig för ett nytt litet liv...

Precis som jag sa kom solen på min semester!

Idag var första lediga dagen, semestern har startat! Känner mig lagom oinspirerad att sitta vid datorn, då jag gjort det varje dag på jobbet.
Tog en rejäl sovmorgon, om man bortser från det evinnerliga rännandet på toaletten. Klev upp och läste dagstidningen under tiden jag åt en lång frukost. Därefter åkte jag, sambon och systrarna på Stocke Titt och fikade i solen, lite skönt att mitt siande om vädret blev sant. Precis som jag sa kom solen på min semester! Idag är det 26 dagar kvar tills planerad kläckning av bebis och tills dess är jag ledig. Livet är gött!

Vi har fått så fina bebisprylar av mostrar...

imag0170 (MMS)

Vi har fått så fina bebisprylar av mostrarna...


Idag går vi in i vecka 37 (36+0)

Idag går vi in i vecka 37 (36+0) och slutet närmar sig. Äntligen har jag semester och söndagen är inte alls lika söndagsaktig som annars... Min sambo är på rea idag då han hostat/snarkat/hummat högt hela natten. Ljuden har bara bytt av varandra. Men, det är väl bra övning inför var som komma skall. Idag har jag rätt ont i ryggen, men det hör väl till under sista perioden. Nu ska jag dra till mamsen och uppmärksamma henne en aning. Nästa år får jag också firas på mors dag!

Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.


Dessutom fick jag en fin liten blomma. Vis...

imag0169 (MMS)

Dessutom fick jag en fin liten blomma. Visst har jag fina kollegor?!


Mina underbara kollegor har köpt presenter...

imag0168 (MMS)

Mina underbara kollegor har köpt presenter till bebisen... Söta, underbara... Tack!


Jag har faktiskt räknat ner till den här d...

imag0166 (MMS)

Jag har faktiskt räknat ner till den här dagen...


Grattis på din dag, fina älskling!

Har nyss kommit hem efter en särdeles trevlig kväll tillsammans med mina fina kollegor, en mysig middag med skön gemenskap. En perfekt avslutning, innan jag imorgon jobbar min sista dag innan semester och föräldraledighet.

Och imorgon är det ingen vanlig dag, det är Jonatans födelsedag! Hurra hurra hurra...
Grattis på din dag, fina älskling!


Coolt att kvinnor närmare 50 vill ha sex ohämmat

Det finns 3 saker just nu som är överskattade, enligt mig.

Eurovision, en samling halv-ok låtar framförda av medelmåttiga "artister" som blir kända genom att passa in i en mall när Idoljuryn och Sveriges 14-åringar bestämmer. Mindre intelligenta människor som drillas att uppträda med musik som någon känd producent producerat, in i en musikstil som jag väljer att kalla Rix FM-musik, musik som gör att man blir självmordsbenägen efter mer än 23 minuter vid radioapparaten.

Sex and the City... 2!! Ettan var inte ens bra, vi har sett det här nu på TV i för många år. Samma sak om och om igen, inget nytt under solen. Om vi levde på 50-talet så hade jag tyckt att det var coolt att kvinnor närmare 50 vill ha sex ohämmat och festa loss. Nu är det knappast chockerande att även äldre kvinnor vill leva livet och vem orkar med det klämkäcka som du gnuggas i ansiktet med?

Det kungliga bröllopet! Det finns tavlor, vykort, tallrikar mm mm i oändliga mängder. Alla med kronprinsessans och hennes blivande mans ansikte. För det första, vem köper sånt?! För det andra, vem orkar bry sig?! Kommer hon få gifta sig hur hon vill? Jag hoppas det! Det är hennes/deras viktigaste dag, inte Sveriges...

Berättelse om hur de flydde Bangkok

Det var inte så konstigt att jag var orolig över mina systrar när de befann sig i Bangkok. Här kan ni läsa min systers berättelse om hur de flydde Bangkok alldeles innan utegångförbudet trädde in...

Gravidtankar en regnig torsdag

Gravidtankar en regnig torsdag                       

- Jag verkar vara den enda personen som tycker att det svalkande regnet och kylan är skön och mysig. Min redan överhettade kropp älskar att det är rätt kallt ändå, men detta törs jag inte säga till många då jag är rädd för döden och människor blir militanta när det är ”dåligt” väder.

- När jag tappar mynt på marken vid busshållplatsen och inte ens bryr mig om att försöka böja mig ner för att plocka upp dem, då är det illa…

- Imorgon är det min sista dag på jobbet, det känns nästan overkligt. Vad ska jag göra på måndag morgon? Inga problem inser jag snart. Kliva upp i lugn och ro, lyssna på morgonpasset, läsa lokaltidningen och dricka en kopp kaffe. Kanske till och med på balkongen beroende på väder. Nej, det är inte synd om mig!


Putar med lillrumpan

Igår när barnmorskan skulle lyssna på hjärtat så reagerade hon på att bebisen putade massor med rumpan, vilket den gör hela tiden. Konstant så känner jag den där rumpan försöka pressa sig ut genom min mage. Jag är oerhört nyfiken på hur den ser ut när det putar med lillrumpan. Men jag tänker mig att den ser ut ungefär som nedan...


Välkommen sommar, ledighet, vänner, systrar och så småningom bebis!

Jag har genomlevt, överlevt och klarat av den längsta, tråkigaste och mest deprimerande vinter och vår någonsin. Trötthet, smärta och evig ensamhet har präglat min tillvaro. Såväl vardag som helg, dag som kväll. Tårarna har runnit nerför kinderna och många gånger har jag gråtit mig till sömns.

Men, jag gav aldrig upp, slutade aldrig att se framåt och räkna ner till ljusare dagar, semester, hemkomster, återseenden och slutligen välkomsten av vårt barn. Och nu börjar det, vänner återkommer och familjen återsamlas. Ljuset piggar upp och snart börjar min semester innan jag ska föda det barn som är oerhört efterlängtat. Det bubblar av känslor i mig. Jag klarade det!! Den långa vintern och våren är äntligen slut och det liv som jag trånat efter börjar. Graviditeten, ska det vara en lycklig tid? Möjligen är det så för vissa, för mig har det varit en ocean av tristess, deprimerande ensamhet och grådassighet.

Välkommen sommar, ledighet, vänner, systrar och så småningom bebis! Och tack Jonatan för att du stått ut, orkat med mig och mina tårar…


Snälla bebis, kan du inte fixera huvudet nu?!

Barnmorskebesök 35+2 och sista föräldragruppen innan förlossning idag. Vi bytte nummer och det var en givande diskussion om hushållsuppgifter och kärlek. Känns som en bra avslutning och vi ska eventuellt fika på stan nästa vecka...

Bebisen verkar må himla bra, dock är mitt blodvärde för första gången under gränsen, så ikväll ska jag ta min första järntablett. Ser inte fram emot en ännu segare mage, så håll tummarna för att jag klarar av tabletterna bra. Från och med nu ska vi och barnmorskan ses varje vecka och nästa gång ska vi sammanfatta graviditeten, spännande.

Dagens siffror 35+2 förra besöket inom parentes (33+2, 31+2, 28+1, 25+1)
Blodtryck: 115/75 (115/80, 125/80, 120/70, 125/75)
Bebisens hjärtslag: 156 (140, 136, 148, 154)
Symfus Fundus mått (livmodern): 34 cm (33, 31, 29, 25 cm)
Blodvärde Hb: 113 (118, -, 126, 125)
Bebisens läge: Huvudet är nedåt (ej fixerat, rörligt)

Snälla bebis, kan du inte fixera huvudet nu?!

Efterlängtade lilla varelse, din säng är b...

imag0163 (MMS)

Efterlängtade lilla varelse, din säng är bäddad!


Välkommen hem, älskade systrar!!

I fredags fick jag mig mitt livs överraskning. De förlorade systrarna hade rest hem 10 dagar tidigare och stod innanför vår mors dörr med breda leenden för att se min reaktion. Helt oförvarnad och rejält överraskad rann 7 månaders känslor över och tårarna flödade nerför kinderna i säkert 15 minuter. De som åkte i början av november när jag nyss insett att jag var gravid och bar på ett litet embryo och nu kommer tillbaka när min mage sväller av nästan färdig bebis. Jag var i vecka 7 när de åkte och nu är jag i vecka 36, nästan en hel graviditet har de varit saknade. Min rädsla att föda innan de kommer hem kan jag nu släppa och äntligen kan jag slappna av i den sista tiden av graviditeten och ladda för att pressa fram en bebis till mostrarna.

Känslan är så överväldigande att de är hemma efter 7 månader, mina systrar, mina bästa vänner. Äntligen är familjen samlad! När jag dessutom får höra hur de nästan flydde från ett brinnande Bangkok med utegångsförbud så ryser jag av lycka över att de äntligen är hemma i säkerhet.

Välkommen hem, älskade systrar!!


Idag går vi in i vecka 36 (35+0)

Idag går vi in i vecka 36 (35+0) och det firar jag och den blivande pappan med en lång sovmorgon och frukost på stan, bara för att vi kan... Helgen har varit fantastisk, återkommer om det senare! En arbetsvecka kvar, sen är det semester för fröken innan födelse. Livet är bra fantastiskt!

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

 

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC.


Fredag 34+5. Solen skiner och livet är gött!

imag0159 (MMS)

Fredag 34+5. Solen skiner och livet är gött!


Du vet att du är höggravid när...

Du vet att du är höggravid när...

- När din sambo väcker dig och ber dig varje natt att lägga dig längre bort för att du snarkar..
- Sambon måste parkera om bilen på nytt för att du ska kunna komma ut.
- Du är nära att skära dig varje gång du ska raka dig nertill och du ser inte längre tårna.
- Du tutar var gång du ska ur bilen för att magen lägger sig över ratten.
- Det inte längre hjälper att "smita förbi" folk sidledes då du är bredare så än framifrån.
- Det känns som om man har sprungit en mil när man går upp för en trapp.
- När man rullar runt för att komma upp från soffan.
- När din sambo knyter dina skosnören.
- När man är rädd att kissa på sig när man nyser/ hostar
- Man tappar något på golvet och låter det ligga för att processen med att plocka upp det är för omständlig.
- När man hellre går barfota än att ta på sig strumpor.
- När man inte orkar sminka sig eller fixa håret för att armarna somnar efter bara några sekunder över huvudhöjd
- När man behöver hjälp för att komma upp ur sängen eller soffan
- När det enda man orkar plocka upp från golvet är en godis som ramlat ner.
- När man måste kissa igen så fort man rest sig och trott att man var färdig.
- När man letar efter alla andra möjligheter än att behöva använda trappan.
- När de högklackade skorna blir stående bakom de förnuftiga "kärrningskorna"
- När godisskålen får prioritet före middagen
- När middagen blir offrad för att få sova lite längre på soffan
- När allt blir tungt
- När man flåsar och flämtar som en valross efter att ha fått upp dragkedjan på skorna och måste sätta sig ner
efter för att få blod i huvudet och få bort den lila färgen från ansiket.
- När man inte längre orkar stå i duschen utan sätter rätt ner på rumpan på golvet.
- När man sitter på golvet i duschen och inte förstår hur man ska komma upp igen.
- När ingen annan än du får tillgång till soffan längre.
- När Grandiosa blir gourmetmat...
- När det känns som om bebisen försöker trycka ut slemproppen och gräva sig ut varje gång du lägger dig ner.
- När man planerar en utflykt utanför hemmet utifrån vart det finns toaletter.
- När anklarna får storlek av en överarm efter två timmar på bion.
- När du lägger på dig 2 kg vatten efter en vecka och säger ja, ja..
- När du börjar gråta för att du inte får på dig skorna själv och sedan nästan skrattar ihjäl dig för att du faktiskt sitter och gråter.
- När du ställer dig med benen en meter från varann för att förbereda dig på att böja dig ner.
- Allt är väldigt irriterande...
- När sambon av ren djävulskap puttar ner dig i soffan och du inte kommer upp igen och han blir sittandes för att se hur det ska gå.
- När BH storleken börjar närma sig slutet av alfabetet.
- När ett ärende om dagen gör dagen fullbokad.
- När mannen din faktsikt måste hålla med om att du inte har något att ha på dig.
- När du har märken på magen för att du inte lyckas låsa dörren utan att träffa magen.
- När du hellre sitter i bilen än att gå in och handla för att det är för mycket besvär att ta sig ut och in.¨
- När du hellre går i fula bomullsbyxor än i de vanliga gravidbyxorna för de har en söm under magen som pressar.


Alltså jag skrattar ihjäl mig, exakt allt stämmer... Så här är livet för en överjävligt gravid kvinna!

En helt fantastisk kväll med en helt fantastisk man

Han är ju helt fantastisk, min sambo. Efter jobbet gav han mig en dryg timme till att klä mig snyggt och lägga på lite smink, sedan åkte vi in mot stan. En kortare promenad och sedan satt vi mitt emot varandra på en mysig restaurang och beställde in god mat. Tre rätter och en hel del romantik senare så bjöd han mig vidare till bion, för att se Robin Hood otecknad. En helt fantastisk kväll med en helt fantastisk man. Det slår mig mer och mer för varje dag att jag har det helt perfekt enligt mina mått mätt, lycka. Det kan vara små sekunder av avundsjuka gentemot människor som väljer att leva sina liv på andra sätt, men det går alltid över. Aldrig skulle jag välja bort detta, att snart få ett barn tillsammans med den man jag älskar, att få bilda familj tillsammas. This is how it's meant to be!

Spännande... Undrar vad som väntar mig ikväll?!

Jag trodde halva dagen att min sambo glömt bort mig på min födelsedag, tills jag efter ett toalettbesök på jobbet återgår till min plats och ser honom sitta där. Med tre röda rosor, ett kort och mängder av små finurliga presenter... Vackra, underbara man! Dessutom så lovar han att hämta mig efter jobbet och ta med mig på äventyr. Spännande... Undrar vad som väntar mig ikväll?!

Mina kollegor firar mig med det jag gillar...

imag0158 (MMS)

Mina kollegor firar mig med det jag gillar mest! Saker som ser ut som en penis...


Om ni är vaken 02:55 kanske ni kan skänka mig en tanke

Hörreni, ni glömmer väl inte bort att jag fyller år snart... 28 bast! På något sätt är det inte alls lika spännande som förr, då man knappt kunde somna kvällen innan, då presenterna spelade roll. Jag misstänker att morgondagen blir precis som alla andra dagar, lagom fantastisk blandad med tristess. Men grattis i förskott till mig själv, jag har ändå åstadkommit en hel del saker under dessa 28 år. Om ni är vaken 02:55 kanske ni kan skänka mig en tanke, att för precis 28 år sedan föddes jag....Min kollega har en konstig korv som hon sä...

imag0156 (MMS)

Min kollega har en konstig korv som hon säger är en vanlig korv. Hm, jag undrar jag...


Idag är det bara 39 dagar kvar...

Idag är det bara 39 dagar kvar...

Din graviditet startade Sön 20 sep 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 okt 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 241 av 280. (86,1%).
Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 2 fulla dagar (v34+2).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 jun 2010
Du har 39 dagar kvar till beräknad förlossning.


Negativa surmänniskor, gör er icke besvär

Jag läste just Tigers blogg om att ha den rätta livsinställningen, en positiv attityd och tänk så rätt hon har. Tänk alla dessa människor som går in i nya saker och startar varje dag med att allting kommer att gå åt helvete, tänk vad mycket energi de lägger ner på att försöka må dåligt. Och ofta så lyckas de, men hur tröttsamt blir inte livet?! Istället för att försöka klara av dagarna med en positiv inställning. Att ständigt sucka och leta problem gör att du får problem, tänker du istället positiva tankar så kommer positiva saker din väg. Eller hur mamma, som tjatar om tankens kraft hela tiden...?
Jag säger inte att jag är den evigt positiva människan, och ni som känner mig vet hur negativ jag varit i mitt liv. Men de senaste åren har jag vänt mina tankar och det har fasen gjort mig lyckligare och livet är inte så tungt längre. Självklart har jag också dåliga dagar då tårarna inte vill sluta rinna, jag vill kasta saker omkring mig och gå i ide. Men de allra flesta dagar är ändå rätt fantastiska och det är jag själv som gör dem det, jag själv och ni omkring mig som bidrar på olika sätt. Genom bloggar, på jobbet, via telefon eller i verkliga livet!
Negativa surmänniskor, gör er icke besvär, gå och sura ner era egna liv!

Kan någon styra upp det där förbannade Bangkok?!

Nu är det inte skitlänge kvar tills mina systrar kommer hem efter sin 7 månader långa resa, hem för att bli mostrar och framför allt för att ta hand om och roa sin överfeta storasyster. Men, kan någon styra upp det där förbannade Bangkok?! Så fort jag går in på någon nyhetssida så skriker rubrikerna mot mig om hur fruktansvärt farligt det är i Bangkok. Som Aftonbladet säger: Kriget har brutit ut. Skärpning thailändare, lugna ner er och låt mina älskade systrar komma hem i lugn och ro. För att inte tala om vulkanen som snarast bör sluta spruta ut aska i tid och otid. Passa er, säger jag bara... Man bråkar inte med en gravid kvinna och hennes familj!!

Idag går vi in i vecka 35 (34+0)

Idag går vi in i vecka 35 (34+0) och jag fattar inte vart tiden tar vägen. Tycker lite synd om bebisen som hickar väldigt ofta, och tänker på hur obekvämt och trångt det måsta vara där inne nu. Längtan efter att få träffa den lill* blir större och större, drömmer mycket drömmar och ser fram emot förlossningen till och med...
Börjar dock känna mig riktigt tungt, det mesta är lite extra jobbigt, för att inte tala om att vakna flera gånger varje natt för att gå på toa, vända mig eller bara få kramp i benen. Men, det är inte hela tiden kvar nu...

I magen:

Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben.

vikt.JPG langd.JPG

2.5-2.6 kg

45 cm

Längden mäts från huvud till fot. Från och med nu kan måtten variera relativt mycket.

Mamma:fotsparkar.jpg

Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova.

Partner:

Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan.

När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker; skötbord, spjälsäng, blöjor med mera. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.


Jag kommer bli en klockren surkärring

Mina tonåriga grannar har fest. Musiken dånar i hela huset, tjejernas skrik skär i mina öron och pojkarnas röster bryts av målbrottsljud och skrän. Jag sitter uppkrupen i soffan med hög volym och försöker att inte höra, då jag är den fegaste människan som gått i ett par skor. Önskar så att min man, min hjälte var hemma och tog hand om mig. Innan han åkte så gick han ner och tog sig ett snack med den översminkade lilla donnan som är värdinna, vilket hon verkar ha glömt nu efter att hon sänkte ljudet i en halvtimme. Jag är rädd för tonåringar och sitter och bygger upp en bitterhet och ilska för mig själv istället, och inser att jag kommer bli en klockren surkärring om många år!!

10 arbetsdagar! I'm loving it!

Idag mina vänner, är det 10 arbetsdagar kvar för mig. 10 arbetsdagar! I'm loving it!


Hungrig, sjukt trött, törstig, kissnödig o...

imag0155 (MMS)

Hungrig, sjukt trött, törstig, kissnödig och till råga på allt utelåst. Tur att vi har fin utsikt utanför lägenheten...


Tyvärr vann alkoholen även denna kamp

Jag har ingen pappa. Har i stort sett hela mitt liv saknat honom, då hans sjukdom gjorde honom otillgänglig för mig och andra som försökte komma honom nära. Om jag försökte kämpa emot alkoholen och vinna hans tid och kärlek så förlorade jag alltid i slutändan. Jag vet att han kämpade hela sitt liv, för att bli en bra pappa, för att vara närvarande och orka stå emot sitt alkoholsug. Tyvärr vann alkoholen även denna kamp och i mars 2005 så orkade hans kropp inte längre, 47 år gammal så gav den upp. Jag har flera gånger sagt: Man kan inte sakna något som man aldrig haft. Men, jag kan sakna vad jag drömt om, sakna en pappa som "alla andra har". Även om jag vet att han äntligen kan slappna av, slipper kämpa och slita, han har fått ro. Jag är sörjer på ett lugnt sätt och tycker att jag accepterat att jag aldrig kommer att ha en far. Tills nu...

Helst plötsligt slog det mig, mitt barn kommer aldrig att ha en morfar. Kommer aldrig att få träffa honom, sitta i hans knä och höra historier om hur det var när han var ung. Vad ska jag säga till mitt barn? Är han i himlen? Det vet jag inget om, men jag vet att han har det bättre än när han levde och att hans sjukdom; alkoholism, tog hans liv.


Andningsövningar inför förlossningen. Ge mig!

Idag var vi på den andra föräldragruppsträffen och äntligen skulle vi prata om förlossningen. Jag var taggad till tänderna och speciellt delen med andningen, som jag sett fram emot att lära mig andas. Efter en timmes pratande så var det dags, damerna fick krypa ner i en saccosäck och en cd-skiva sattes igång. Jag började skratta när "avslappningen" satte igång, då det lät som ett skämt. Jag kände även hur Jonatan hade svårt att hålla sig, så jag kämpade verkligen hårt att inte få en fnitter-fjortis-attack. Drygt fem minuter senare var det klart. Det var den andningen vi skulle få lära oss: Andas in genom näsan och ut genom munnen. Alltså, ett skämt. Så, ni som har tips om hemmaövningar, DVD:s eller annat med andningsövningar inför förlossningen. Ge mig!


Det känns helt plötsligt väldigt verkligt ...

imag0154 (MMS)

Det känns helt plötsligt väldigt verkligt när numret till förlossningen sitter på kylskåpet...


Ännu ett barnmorskebesök idag 33+2

Ännu ett barnmorskebesök idag 33+2, känns skönt att det är varannan vecka nu. Det känns tryggt att hon kontrollerar både mig och bebisen regelbundet. Allt ser bra ut och varje gång vi är där så kommer vi närmare dagen D, då jag får se den lilla varelsen som ligger i magen och lever om.

Dagens siffror 33+2 förra besöket inom parentes (31+2, 28+1, 25+1)
Blodtryck: 115/80 (125/80, 120/70, 125/75)
Bebisens hjärtslag: 140 (136, 148, 154)
Symfus Fundus mått (livmodern): 33 cm (31, 29, 25 cm)
Blodvärde Hb: 118 (-, 126, 125)
Bebisens läge: Huvudet är nedåt (ej fixerat, rörligt) 

28 år blir jag, herregud vad hände?!

Om drygt en vecka fyller jag år, om ni vill notera det. Förutom den årliga önskningen om kärlek och respekt, så önskar jag mig bidrag till nya duntäcken. Föga upphetsande, men ändå någonting till mig själv som jag nu verkligen vill ha. Efter en liten olycka med en liten fyrbent besökare så insåg jag att det är dags. 10 år gamla täcken är inte så roliga längre... 28 år blir jag, herregud vad hände?!


Frukost på ballen med min blivande man. Un...

imag0153 (MMS)

Frukost på ballen med min blivande man. Underbart!


Idag går vi in i vecka 34 (33+0)

Idag går vi in i vecka 34 (33+0) och solen skiner som sällan skådat. Veckan har varit bra, förutom att min rygg känns lite mer paj än vanligt. Längtan efter att mina systrar ska komma hem är enorm, och jag kommer då att slå mig till ro och ladda för förlossningen. Tre arbetsveckor kvar för mig, vilket känns lovely!

I magen:

Fosterfettet på barnets hud blir tjockare och lanugohåren är nästan helt borta.

 

 

vikt.JPG langd.JPG

2.3-2.4 kg

44 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan.

Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar - en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd.

Flytningarna blir allt rikligare.

Partner:

Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB.


Jag missbedömde storleken

Jag missbedömde storleken på tuttarna en aning idag. Det blir gala med jobbet och jag kör med axelband trots allt...


Även ansar de nedre regionerna...

När är man höggravid? Jag undrar om jag inte kan kvala in i den kategorin nu när mannen i hushållet inte bara knyter mina skor utan även ansar de nedre regionerna... Hey, vad ska en kvinna göra, jag har inte sett dit ner på länge och törs inte famla i blindo!


Skrev under papper att Jonatan är den som befruktat mig

Imorse var vi på socialtjänsten/familjeenheten och skrev under papper att Jonatan är den som befruktat mig och att vi vill ha gemensam vårdnad om den lilla som kommer ut sedan. Kvinnan var trevlig och det fortlöpte bra innan hon frågar om vi vet vilket kön det är. Nej, svarar vi leende. Hon frågar då om hon får säga något om det, hon hade nämligen jobbat i Afrika och lärt sig se vilket kön det är där. Jaa visst, svarar jag glatt och undrar vad som nu ska komma. "Jo, om barnet är en tjej så sägs det att det tar skönheten från mamman. Och jag tror att det är en tjej i din mage". Chockad svarar jag bara: "Eeeh, jag har hört det också". Tack för det, socialtjänstkvinna!  

Förresten såg vi en vit hare skutta förbi när vi kom ut, betyder inte det tur?


Spännande att se om vi kommer att umgås utanför föräldragruppen...

Första föräldragruppsträffen gick bra, den var lugn och trevlig. Vi var fyra par totalt som satt där, nervösa och totala främlingar för varann. Vi väntade på ett femte par som aldrig kom, trots att både jag och Jonatan satt spänt och väntade att de skulle kliva in genom dörren, skinande av en aura som sa: "Nu är vi här, era bästa gravidvänner". De kom aldrig. Spännande att se om vi kommer att umgås utanför föräldragruppen...

I need a pregfriend!

Idag är det dags för första föräldragruppen och jag är.... nervös. Som att jag skulle börja i en ny klass, är rädd för att göra bort mig eller fisa högt eller liknande. Hoppas att det finns någon som jag kan ty mig till och kanske till och med bli vän med. I need a pregfriend! Håll tummarna för mig!

Kom hem och bli mostrar...

Saknar er älskade systrar!! Kom hem och bli mostrar...En syster
Av: Siv Andersson

En syster är ett stöd
och en hjälpande hand.
Hon är bunden till dig
med ett kärleksfullt band.

Som lilla… eller stora…
är hon dig ganska lik.
Hon finns i många minnen
och hon gör din levnad rik.

Det känns tryggt att hon vet
varifrån du kom,
att hon ser vad du gör
och att hon bryr sig om.

Med henne kan du dela
både sorger och skratt…
En syster är en gåva
– en ovärderlig skatt.


Så bor jag i husvagn och Jonatan sitter i fängelse

Det här med namn... Det är så otroligt svårt och jag finner ingen ro i att vi inte har så många bra förslag ännu. Skulle vara skönt med både tjej- och killnamn som känns klockrena. Kanske vill ni hjälpa till?

Jag och blivande fadern har båda tankar på ett svenskt, gärna äldre namn. Det jag absolut kommer att undvika är amerikanska porrstjärnenamn, "internationella" pojknamn och namn som har bokstaven Z och C på omotiverade ställen. Den dagen jag ger mitt barn ett sånt namn så bor jag i husvagn och Jonatan sitter i fängelse endast iklädd hockeyfrilla och en crackpipa...

Så, kom igen folk, ge mig förslag på namn. Både kille och tjej, då vi inte vet vem som gömmer sig i magen ännu...


Och så sitter jag där i soffan med en sån här:

Idag gjorde jag misstaget att vända blicken mot helkroppsspegeln när jag gick förbi i trosor. Det var det värsta jag sett i mitt liv, min enorma nederdel upptog hela spegelbilden och jag insåg att denna sommar innebär långbyxor för min del.

Dessutom har jag precis som
Anouk börjat hata Reeboks reklam, men onaturliga stjärtar som upptar hela stora skärmen på tv'n. Hur kan man inte bli bitter och ledsen när såna här stjärtar svajar förbi i tid och otid...
Och så sitter jag där i soffan med en glass och en sån här:


Vi har fått en ny familjemedlem

Vi har fått en ny familjemedlem. Någon som tar upp väldigt mycket tid och får min sambo att skutta runt av lycka i lägenheten och skrika: "Grafiken är ultra, fattar du, U-L-T-R-A!" Då och då bjuds jag in till att se hur häftigt allt det nya är, hur bra och hur coolt. Jag misstänker att det är Bye bye umgänge och samliv och Hello ensamma kvällar och böcker.

Välkommen in i vårt hem nya dator... Hoppas du gillar min sambo, det gör jag!Jag såg nyss att vi nu är inne i 8:e månaden!!

Jag såg nyss att vi nu är inne i 8:e månaden!! Åttonde!!! Helt sjukt underbart! Ge mig bebis nu...

Din graviditet startade Sön 20 sep 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 okt 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 226 av 280. (80,7%).
Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 1 full dag (v32+1).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 jun 2010
Du har 54 dagar kvar till beräknad förlossning.

Det är mycket siffror nu, men jag kan inte låta bli, älskar att allt går åt rätt håll hela tiden.


Idag går vi in i vecka 33 (32+0)

Idag går vi in i vecka 33 (32+0) och vi har passerat 80 % av graviditeten. Till veckan kommer vi att starta i föräldragrupp och dessutom skriva under faderskapspapper hos Socialtjänsten, då vi inte är gifta ännu. Jag vill just nu att mina systrar ska komma hem från Thailand och sen vill jag träffa den lill* som ligger och bråkar med mig i magen. Nu verkar den ha hittat rejält till mina revben och det är starka rörelser som rör hela magen. Både jag och Jonatan längtar efter honom eller henne... Undrar vem det är?

I magen:

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Nu kan det till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.

 

vikt.JPG langd.JPG

2-2.2 kg

43 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Partner:

Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det.


See the difference?!

Lördagkväll för ett år sen: Förfest hos någon, socialt umgänge, flödande alkohol, taskig musik med suverän sång till. Cigg i mängder och deeptalk på balkonger. Skratt, gråt och framför allt dans. Ut på lokal, mera alkohol och mer cigg. Dance 'til you drop, fyllekäk och somna på fyllan i soffan...

Lördagkväll nu: Lite bokläsning, korsordslösande, glassätande. Kanske en halv film och somna nykter i soffan...

See the difference?!

Nu känner jag mig gammal. Det är dags att ...

imag0151 (MMS)

Nu känner jag mig gammal. Det är dags att förnya körkortet, efter 10 år!