Jag vill att hon ska kunna vara tuff, rolig och häftig

Jag tillhör den skaran som inte vill att min dotter ska identifiera sig själv med orden "söt" "gullig". Självklart är det ok att någon säger det ibland, men jag vill inte att hon ska växa upp och tro att det är det enda sättet att bli bekräftad på. Jag vill att hon ska kunna vara tuff, rolig och häftig. Likaväl som ledsen, sårad och kärleksfull. Egentligen är väl detta rätt självklart, men ändå så svårt. Det är lätt att man berömmer en flicka för hennes kläder eller utseende, medan en pojke får beröm för att han är tuff och modig. Jag vill verkligen bort från detta och hoppas att jag kommer något steg närmare en uppfostran, med mindre könsstereotypa roller och mot en självsäkrare dotter, genom att köpa boken "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två". Ja Kristina, nu köper jag denna... Presentkortet från min födelsedag i maj kan inte komma bättre till pass.


Kommentarer
Postat av: Anna

Läs boken Modiga prinsessor och ömsinta killa. Den är läsvärd.

2011-01-08 @ 13:14:09
Postat av: Lisa

Genus är så spännande!

Ett tips är att istället för att säga duktig till sin dotter är t ex "vilka starka ben du har som orkar gå alldeles själv där".... Fick genom en av mina gamla arbetsplatser (en förskola) gå en kurs i genus, mycket mycket tänkvärt och bra! Något som jag tagit fasta på och något jag bär med mig hela tiden. Viktigt att komma ihåg också: jämställdhet sitter inte i en färg, utan djupare än så... Lycka till! :)

Postat av: Susanna

Åh, den ska jag också läsa. :D Mitt bakåtsträveri till trots haha.



Miranda har också kläder i massa olika färger men det finns lite ett tabu när det blir för tjejigt. Det kommer jag aldrig acceptera. Det märktes jättetydligt när Miranda föddes och vi fick massa pojkkläder. För att. Jag kan erkänna att dom inte blev använda. :)



Men jag behöver läsa på mer om ämnet, det är jätteintressant. Även om jag inte ställer mig i leden så är det alltid bra att veta vad det är man inte gåller med om haha.



Hoppas att ni har har och har haft en skön helg. :D

2011-01-09 @ 15:42:07
URL: http://stoltkaosmamma.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback